Дъждът спира в понеделник, в сряда - нова порция валежи

2
В средата на новата седмица се очаква и ново застудяване
В средата на новата седмица се очаква и ново застудяване

Код оранжево и код жълто за проливни валежи е обявено в почти цялата страна, съобщава БТА.

Причина за усложнената валежна обстановка у нас са два средиземноморски циклона. През нощта първият вече се изтегли на изток-североизток. В часовете преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат.

Ще продължи да вали в Източна България. Ще духа умерен временно силен, северозападен вятър. След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух.

В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг. Сумарно за обстановката се очакват значителни количества - между 15 и 35 л/кв.м, на места в Югоизточна България до 50-60л/кв.м. Температурите ще бъдат без съществен дневен ход, предимно между 3° и 8°.

Облачно ще е и в планините. Ще е и мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса. В понеделник валежите навсякъде ще спрат, най-късно в източните райони.

Ще започне затопляне, което ще продължи и във вторник, когато ще преобладава слънчево време, но след обяд над югоизточната половина от страната облачността ще се увеличи и на отделни места е възможно слабо и за кратко да превали.

В сряда се очаква ново застудяване и отново валежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари