Дават полицейски правомощия на общински служители

1
Общински звена ще могат да искат лични документи, да задържат, да привикват граждани за разговор и др.
Общински звена ще могат да искат лични документи, да задържат, да привикват граждани за разговор и др.

Законопроект за създаване на общински звена с известни полицейски правомощия - да могат да искат лични документи, да задържат, да привикват граждани за разговор и др., прие парламентът в сряда на първо четене, въпреки съпротивата на част от опозицията. 

Проектът за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация е внесен от двама депутати на управляващите – зам. председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ и Искрен Веселинов, който доскоро бе зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", а от началото на тази седмица е съпредседател. Любопитното е, че проектът бе внесен преди година и три месеца и оставен да отлежава досега, след като още през септември м. г. мина през две ресорни комисии, пише Капитал.

Междувременно в публичното пространство се появиха коментари, че този закон на практика дава на местната власт функции, които са присъщи на МВР, но без необходимите ограничения, също и че той е доказателство за неспособността на МВР да се справи със задачите си по охрана на обществения ред и опасен опит за създаване на местна феодална полиция, оглавявана от кмет-шериф. Аналогични аргументи се чуха и днес в пленарната зала от опозицията.

Новите правомощия

Законопроектът предвижда, че с решение на общинския съвет в общината може да се създаде звено за контрол по изпълнение на актовете на общинския съвет и на кмета, отнасящи се за опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество и организацията на движението по пътищата. Това звено се създава или като част от общинската администрация или като общинско предприятие. Съществени са правомощията на служителите на това звено, които според законопроекта:

  • изпълняват задълженията си с униформа и отличителни знаци;
  • имат право да изискват документ за самоличност при констатиране на нарушения на актовете на общинския съвет и кмета;
  • съставят предупредителни протоколи, с които предупреждават лица, които им пречат при изпълнението на задълженията им, или за които има основателни предположения, че ще извършат нарушение на обществения ред или на актовете на общината и кмета. Отказът на предупредения да подпише протокола, се удостоверява с подпис на свидетел;
  • "отправят покани" до граждани да се явят в служебните им помещения, като писмено ги уведомяват за мястото, часа и целта. В неотложни случаи поканите могат да се отправят по телефон и факс, което се удостоверява писмено с протокол;
  • до идването на полицията могат да задържат гражданин ("да ограничат на място правото на свободно придвижване"), който е заварен да извършва нарушение или да уврежда общинско имущество или с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си и живота на другите на явна опасност. В тези случаи полицията се уведомява незабавно и нейните разпореждания се изпълняват до пристигането на полицаите;
  • независимо от наложеното административно наказание за дадено нарушение, служителите от звеното могат да връчват предписание за отстраняване на последствията от извършеното нарушение.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари