Дауд Ибрям препоръчва модел на Американската агенция по околна среда

2

ДПС ще търси алтернативни решения ако общината подмине предложението им за справяне с екологичния проблем на Русе

“Ние, общинските съветници от ДПС, сме твърдо решени да търсим алтернативни варианти за реализиране на нашето предложение за изграждане на локална мрежа от сензори за наблюдение и измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе. Ще изчакаме още малко и ще предприемем конкретни действия, ако Община Русе не задейства процедурата, ще търсим възможност през държавните институции и Министерството на околната среда и водите”

Това заяви в интервю за Дарик радио областният председател на ДПС председател на временната общинска комисия за чистотата на въздуха, предаде dnews.bg

Още преди две години Дауд Ибрям внесе предложение в Общинския съвет, в Русе да бъде изградена модерна сензорна система, която да използва иновативна технология, която да следи за качеството на атмосферния въздух. Въпреки че средствата бяха приети и гласувани в бюджет 2019, а по-късно и в бюджета за тази година, тя все още не е реализирана.

Основната цел на проекта изготвен от ДПС е да се изгради локална мрежа от сензори за наблюдение и измерване на качеството на въздуха. Крайната цел е разработване на интернет платформа, която да визуализира и съхранява данните за въздуха. Проектът е в две части, като първата трябва да направи анализ, къде точно да се разположат сензорите за наблюдение, както и какъв да бъде техния брой. Анализът се извършва на основата на съвременни геостатистически и пространствено аналитични операции, направени в цифрова ГИС среда. Общият брой и местата на измервателните уреди е различен и е резултат от самото модулиране. За дисперсионното модулиране Дауд Ибрям препоръчва модел на Американската агенция по околна среда - AERMOD.

Втората част се състои в самото инсталиране на сензорите, след като вече е определено , колко трябва да бъде техния брой и къде да са разположени. Измерването ще се извършва в реално време, посредством сензори, на най-разпространените замърсители на въздуха, като измерваните показатели ще могат да бъдат допълвани. Системата ще използва предимствата на облачните технологии, съчетани с аналитични функционалности и усъвършенствани възможности за машинно самообучение, позволяващи да се предприемат навременни действия за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Прогнозната стойност на двете части на проекта е 150 000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари