Държавата няма изплаща компенсации на собственици на свине, ако обектът им не е регистриран

0

Заместник областният управител на област Русе г-н Свилен Иванов проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия поради наскоро констатираното ново огнище на болестта Африканска чума по свинете в община Девня.

Решенията, които бяха взети по време на заседанието предвиждат привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в състояние на повишена епизоотична готовност, както и незабавното провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии, на които задължително ще трябва да присъстват кметовете и кметските наместници.

Също така кметовете и кметските наместници ще трябва да подават постоянно информация към органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните при констатиране на нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства, а от своя страна собствениците на животновъдни обекти и официалните лекари на общините ще трябва да осъществяват постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.

Акцентирано беше и на това, че собствениците на свиневъдни обекти ще трябва незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари, ако забележат повишена смъртност при свинете.

Не на последно място Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи при първична обработка на отстреляните диви свине.

В края на заседанието заместник областният управител отново обърна внимание и апелира за още по-широк медиен отзвук, че компенсации от страна на държавата няма да бъдат изплащани на собственици на домашни свине, ако обектът им не е регистриран и не съответства на определените законови разпоредби. Също така той припомни, че благодарение на съвместните действия на всички институции от региона не е допуснато навлизане на болестта от северната ни съседка, където бяха регистрирани голям брой огнища, в това число и на територията на окръг Гюргево.

В днешното заседание участваха представители на всички заинтерисовани страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари