Държавата да плаща такса преглед за децата

0
В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса
В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса

Държавата да плаща потребителската такса за преглед на деца иска Българският лекарски съюз. 

Въвеждането на подобен механизъм според съсловната организация е един от начините да се подпомогне детското здравеопазване и да се компенсира недостатъчното финансиране на педиатричната помощ.

В момента по закон всички лица до 18 години са освободени от потребителската такса, която се дължи при посещение при лекар, както и при престой в болница. И преди е имало подобни искания - през 2017 г. от сдружението на общопрактикуващите лекари предложиха родителите на децата да плащат по 1 лв. такса, а остатъкът до пълния й размер - 1.90 лв., да се поема от държавата, както е регламентът при пенсионерите, пише вестник СЕГА.

От лекарския съюз искат също 6% от резерва на здравната каса да бъдат отпуснати за доболнична помощ. Оттам вече бяха предвидени извънредни 50 млн. лв., с които да се увеличат цените на клиничните пътеки в болничната помощ за лечение на деца, бременни и белодробно болни. Това се очаква да е факт от 1 юни.

Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията искат още от БЛС. Подобно е искането и на работещите в специализираната болница по педиатрия в София, на което от здравната каса отвърнаха, че лимити няма, но от лечебното заведение не са разбрали. Миналата седмица от болницата заплашиха с ефективен протест и спиране на плановия прием, ако институциите не чуят исканията им за по-добро финансиране, включително и за промяна на статута на лечебното заведение, което да позволи и финансиране от бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари