Държава в Тихия океан обяви климатично извънредно положение

0
Архипелагът Вануату има план за 1,2 милиарда долара, предназначен за смекчаване на последиците от климатичните промени за островната държава
Архипелагът Вануату има план за 1,2 милиарда долара, предназначен за смекчаване на последиците от климатичните промени за островната държава

"Земята е вече прекалено гореща и малко сигурна", заяви премиерът пред депутатите и подчерта, че Вануату е сега в опасност

Архипелагът Вануату в Тихия океан обяви климатично извънредно положение и план от 1,2 милиарда долара, предназначен за смекчаване на последиците от климатичните промени за островната държава, предаде Франс прес.

В реч пред парламента премиерът Боб Лоугман призна, че Тихоокеанският регион е вече засегнат от феномена на покачването на нивото на водата и от екстремни климатични събития. Архипелагът с население от 300 000 души беше връхлетян от два мощни циклона и от опустошителна суша в последното десетилетие. "Земята е вече прекалено гореща и малко сигурна", заяви премиерът пред депутатите и подчерта, че Вануату е сега в опасност.

Сходни декларации приеха и десетина други страни по света, сред които и Фиджи, Канада и Обединеното кралство, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Сумата по плана в размер на 1,2 милиарда долара пък ще дойде от донорски страни. По-рано през седмицата по време на пътуване до Фиджи новата австралийска министърка на външните работи Пени Уонг обеща, че нейната страна много скоро ще представи по-амбициозни цели в областта на намаляване на парниковите емисии и ще бъде кандидат за организирането с тихооканските острови на среща на върха за климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Глупости на търкалета!
    И техните управляващи са същите като нашите: за пари биха продали задниците на майките и дъщерите си!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари