Дарина Радева блесна със завидно актьорско майсторство

0
Дъщерята на президента показа отличен френски език
Дъщерята на президента показа отличен френски език

Двадесет и петото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал се проведе в Стара Загора.

Форумът се организира с подкрепата на Община Стара Загора, Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/, съвместно с мрежата на Алианс Франсез.  

Във Фестивала участваха 13 театрални трупи, които се изявяваха на сцената на Драматичния театър. Те са от София, Варна, Бургас, Кърджали, Велико Търново, Благоевград и Ловеч, както и домакините от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. На сцената излязоха и полски ученици, чиято трупа е включена в мрежата „10 от 10“.

За пръв път т. г. гостуваха ученици от Гимназия „Луи Жуве “ от Таверни, предградие на Париж. Те представиха „Антигона“ на Софокъл, извън конкурсната програма.

По решение на Организационния комитет тази година Фестивалът се проведе с нов формат „10 от10“, за да се впише в международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10". Десет френски автори са написали десет пиеси за деца и младежи, които ще се играят от участниците. Създатели на програмата „10 от 10“ са Ян Новак и Ирис Мюнюс, които също бяха в Стара Загора.

При закриването на Фестивала Ян Новак благодари на Стара Загора за гостоприемството и за организацията. Всички трупи получиха грамоти за участието си.

Председателят на журито Ирис Мюнюс коментира представянето на всички трупи и даде ценни съвети за постановките.

Златната маска за най-добро изпълнение бе присъдена на трупата на Девета френска гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“, София, за пиесата „Навикът“. Със сребърна маска бе отличена трупата от Варна, а с брознова тетатралите от Бургас.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи специалната награда на Община Стара Загора на трупата от град Ловеч.

За най-добра млада надежда бе обявена Татяна Сапунджиева, призът за най-добър актьор грабна Давид Шукаров, а за най-добра актриса бе обявена Мелита Маржо.

След награждаването участниците във фестивала изгледаха постановката спечелила Златна маска м.г. Трупата от 35-то училище „Добри Войников“ в София показа пиесата „Уравнение с едно неизвестно“. В нея участва и Дарина Радева, дъщеря на президента Румен Радев. Девойката показа завидно сценично присъствие и отличен френски език. Публиката аплодира бурно изявата на софийските ученици.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари