ДАНС има забрана от прокуратурата да оповести информация за Пеевски

0
Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски
Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски Снимка: БГНЕС

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски

Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия "Магнитски", предаде репортер на БГНЕС.

От думите му стана ясно още, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение и добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".

Станчев уточни, че срещу бившия депутат тече разследване и има досъдебно производство. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по "Магнитски", тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона е направено.

Председателят на комисията Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от казаното в зала.

"Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация", каза тя. Според нея обаче обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни бше зашлевен шамар, защото не работим добре. Тя каза, че е изключително притеснена от това, че държавното финансово разузнаване и БНБ, които не виждат проблем.

"Вие да чухте, че след 2.06 са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2.06", добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 70 млн. лв. и се разбра, че на такъв тип транзакции може да се противодейства в 15-дневен срок.

"Изключително дълъг срок е това, следите явно са заличени. В 21 век те обработват сигнали на хартия", коментира още председателят на временната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари