Дания готви 10-годишно замразяване на наемите

0
Мярката цели прекратяване на спекулациите с имоти след серия от покупки на Blackstone Group
Мярката цели прекратяване на спекулациите с имоти след серия от покупки на Blackstone Group

Дания създаде план за прекратяване на краткосрочните спекулации с имоти след месеци на напрегнати обсъждания, предизвикани от серия от покупки на Blackstone Group, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Министърът на жилищната политика Кааре Дибвад представи редица стъпки, които включват 10-годишен мораторуим върху повишаването на наемите. Сега въпросът е дали мерките не са твърде широки, тъй като членове на пенсионната индустрия в Дания, оценявана на 450 млрд. долара, предупреждават, че правителството може да задуши инвестициите.

Ревизирането на законите ще гарантира, че собствениците на имоти могат да пристъпват към повишаване на наемите във връзка с извършени ремонти, след като са притежавали жилището десет години (правилото няма да засегне други категории промени на наемите). Социалдемократическото правителство повишава и екологичните изисквания за подобни ремонти.

Дибвад е уверен, че планът ще засегне само спекулантите и ще защити дългосрочните инвеститори. Той обаче вече е изправен пред значителна съпротива от страна на депутати и датски институционални инвеститори.

Пенсионните фондове реагират

„Признаваме, че има проблеми в части от индустрията“, казва Михаел Брун, ръководител на инвестициите в недвижими имоти в PFA Pension, който управлява активи на стойност около сто милиарда долара. „Но сме разтревожени, че предложението на министъра е твърде широко и на практика ще означава, че необходимите инвестиции и ремонти ще спрат“, допълва той.

Според Брун 10-годишното правило е „особено проблематично“, тъй като PFA има имоти на стойност около 450 млн. долара, които ще бъдат засегнати. „Бихме искали да видим план, насочен конкретно към гнилите ябълки, вместо такъв, който удря всички инвеститори в имоти, включително редица датски пенсионни компании“, отбелязва Брун.

Дибвад многократно е посочвал Blackstone като пример за инвеститор с „достоен за съжаление“ бизнес модел.

Министърът обвинява компанията, че се възползва от „вратички“ в съществуващите закони, за да повишава наемите. В същото време Дибвад твърди, че законодателните промени не са насочени само към Blackstone, а новите правила ще засегнат всички собственици на имоти с краткосрочни интереси.

Blackstone заяви, че притежава твърде малък дял от пазара в Копенхаген, за да оказва материално влияние върху наемите. Твърдението е подкрепено и от Датската имотна федерация. Компанията съобщи още, че е дългосрочен инвеститор, който си поставя за цел да подобрява притежаваните имоти и се съобразява със закона.

Разговори с депутати

Дибвад е провел разговори с депутати през последните няколко седмици, преди да предложи плана си. Все още не се е състояло официално гласуване след преговорите.

Йенс Рохде, който е член на комисията по жилищната политика към парламента от Социаллибералната партия, заяви, че все още няма споразумение в правителството. „Все още имам много въпроси за 10-годишното замразяване на наемите“, каза той.

Ревизираният закон за наемите ще има за цел да защити проектите за жилищни кооперации в Дания, твърди Дибвад. Той обаче все още не е убедил депутатите. Хейди Банк от опозиционната Либерална партия заяви пред телевизия TV2, че планът на правителството е твърде опростенчески. Тя също така запита дали предложението в крайна сметка ще помогне на наемателите, каквото е намерението.

Мете Херминд Денкер, която представлява опозиционната Датска народна партия в комисията по жилищна политика към парламента, смята, че 10-годишното правило стига твърде далеч. „То ще засегне наемателите и условията в жилищните имоти ще се влошат“, твърди тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари