Данаил Кирилов: На кого да се извиня?

0
Извинявам се дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета
Извинявам се дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета

На кого да се извиня – на тримата членове на ВСС, на които давах думата петкратно ли (става сума за председателя на ВКС Лозан Панов, съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска, които по време на заседанието гласуваха "против" избирането на Иван Гешев за главен прокурор), за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение, или да се извиня на другите 20 члена на ВСС, на които отнемах думата?

За пример давам случая със съдия Имова, на която трикратно на ѝ дадох думата, защото според мен ролята на председателстващия един такъв дебат, е да запази дебата умерен, в рамките на неговата същност, а не да се търсят проекции на изказванията в дебата така, че да послужи за други цели. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов на откриването на 4-дневното съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България. Така Кирилов коментира исканията на  съдии от цялата страна министърът да се извини за поведението си към някои от магистратите по време на Пленума на ВСС, при който Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор на Република България.

Министър Кирилов посочи, че се възприема като внимателен и чувствителен човек.

Извинявам се дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай, тъй като въпросът е принципен и тъй като, ако прегледате дебата, аз твърдя, че повече от три четвърти от времето се изказваха само тези трима члена на ВСС, смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище. Ако трябва да повдигаме персонално въпроси, аз също поставих въпроси към един от участниците в този дебат, който той три пъти подмина, посочи той.

Данаил Кирилов добави, че смята, че е задължение на всички членове на ВСС, включително и негово, да се спазва възможно най-стриктно законът и смисълът на процедурата. Общи приказки, политически твърдения можем да си отправяме в телевизионните студиа, в свободна или друга обстановка: публична или дискусионна, но не и в този случай в този формат, посочи той.

Процедурата, по която е одобрен въпросният дневен ред, пристигна във вида, в който се съдържа в поканата: свикване на вчерашното заседание на ВСС, пристигна в петък. В този ден нямаше декларация на определен брой магистрати и други декларации. Тези декларации се появиха в края на петъчния ден, когато вече бяха подписал предложения ми проект на дневен ред от ВСС, каза Кирилов по повод писмото на председателя на ВКС Лозан Панов с въпрос защо обръщението на над 170 съдии не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС.

Министърът на правосъдието добави, че проектът му е бил изпратен от администрацията на ВСС, подписан и от главния секретар на ВСС и е основан на документите, заявленията и докладите, които са били получени към този момент. Законът гарантира възможност, ако някой иска да включи допълнително материал, да го стори това и при откриване на самото заседание. Защо Лозан Панов не го е направил това като предложение, запита Кирилов, цитиран от "Фокус".

По думите на министъра той не е виждал нито тази декларация, нито конкретно съдии, които да са подписали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари