Данъчните облекчения за родители - кога и колко

0
Парламентът прие новите ставки за данъчни облекчения за родители
Парламентът прие новите ставки за данъчни облекчения за родители

Парламентът прие новите ставки за данъчни облекчения за родители

Бонус в размер на 300 лв. на дете може да получат родителите още през август. Ако имат две деца, може да ще получат 600 лв., които да използват за лятната си почивка. Тези пари трябва да бъдат дадени от работодателите, а след това те ще си ги приспадат от задължения за данък върху доходите, информира Труд

Парламентът окончателно реши, че данъчното облекчение за едно дете нараства от 4500 лв. на 6000 лв., за две деца от 9000 лв. става 1200 лв., а за три и повече деца се увеличава от 1350 лв. на 18 000 лв. Но тъй като данъкът върху доходите е 10% реално дължимите налози се намаляват с 600 лв. за едно дете, с 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. Това прави по 50 лв. на дете на месец.

Тези облекчения може да се ползват наведнъж в началото на 2023 г. с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2022 г. Като може да се ползват и от двамата родители, ако доходите на единия не са достатъчни, за да ползва цялото облекчение. Например, ако майка има годишен доход от 15 000 лв. и има три деца, няма да може да ползва облекчението в пълен размер. В случая разликата от 3000 лв. може да бъде ползвана от бащата, който да намали с нея облагаемия си доход.

С решение на парламента, облекчението за деца може да се ползва и текущо през 2022 г. За целта един от родителите трябва да подаде декларация пред работодателя си, че иска да ползва облекчението авансово и, че другият родител няма да го ползва.

Облагаемият доход за месец юли на родителите, избрали този вариант, ще бъде намален с 3000 лв. за едно дете, с 6000 лв. за две деца и с 9000 лв. за три и повече деца. Това е половината от общия размер на облекчението за годината.

Заплатите на повечето хора, обаче са по-ниски от тези облекчения. Например майка има три деца и получава 2000 лв. на месец, а има право доходът й за юли да бъде намален с 9000 лв. В този случай работодателят трябва да изплати на майката 10% от разликата между 9000 лв. и 2000 лв., т. е. 700 лв. Заедно с облекчението за заплатата от 2000 лв., реално със заплатата за юли, която най-често се изплаща през август, майката ще получи пълното облекчение от 900 лв. А след това работодателят ще приспада платените 700 лв. от следващи задължения за данък върху общия доход на работниците му.

Облекчението за третото тримесечие може да се ползва със заплатата за октомври и така през ноември родителите ще получат по 150 лв. на дете. За последното тримесечие облекчението може да се ползва при изчисляване на дължимите данъци за цялата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    иванчо
    А образецът на Декларация за авансовото ползване излезе ли ?
  • -2
    1
    И след като
    Изплати данъчното облекчение и майката напусне, от кой данък бъдещ ще си прихване работодателя. От тъпо по тъпо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари