Данъчни и полиция хукнаха да ревизират къщите за гости

0
Въпросът е защо всички държавни институции с години си затваряха очите пред нарушенията и докога медиите ще вършат работата на контролните органи
Въпросът е защо всички държавни институции с години си затваряха очите пред нарушенията и докога медиите ще вършат работата на контролните органи Снимка: Илияна Кирилова / вестник СЕГА

Шест години след замразяването на схемата за вдигане на къщи за гости с пари от европрограмата за развитие на селските райони властта внезапно се активизира по всички нива да проверява има ли нарушения и измами. След като прокуратурата нареди проверка, полицаи, данъчни и служители на фонд "Земеделие" са хукнали по инспекции в цялата страна.

Това става ясно от стенограмата от вчерашното заседание на кабинета. Повод за закъснялата активност е скандалът с къщата за гости на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев, когото прокуратурата обвини за злоупотреба с евросредства.

От години се знае, че много от обектите, построени с европейски грантове уж за селски туризъм, всъщност са луксозни имения и вили за лично ползване. Въпросът е защо всички държавни институции с години си затваряха очите пред нарушенията и докога медиите ще вършат работата на контролните органи, пише вестник СЕГА

Институцията, отговорна за правилното разходване на тези средства - Държавен фонд "Земеделие", досега е проверила едва 18% от построените къщи за гости. Резултатите са повече от обезпокоителни - почти всяка трета се ползва изцяло за лични нужди вместо за селски туризъм. "До момента са проверени 110 къщи за гости от общо 745, изградени с пари от стария програмен период 2007-2013 г. по Програмата за развитие на селските райони", докладва пред министрите Румен Порожанов. За 32 от имотите е установено, че не са никакви къщи за гости и собствениците им ще трябва да възстановят пълната сума, получена по европрограмата. Става дума общо за над 9 млн. лв. Почти толкова са и стопаните, наказани с по-дребни финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес плана си като хотелиери. Общата сума, която трябва да бъде възстановена, е за над 10 млн. лв. 

От стенограмата не става ясно кога фонд "Земеделие" е правил тези  проверки и дали има действително санкционирани собственици, възстановили субсидията. Премиерът Бойко Борисов показва недоволство, че контролните органи явно не си вършат работата. Самият той обаче нямало как да знае за злоупотребите, защото "нито ходя в апартаменти, нито в къщи за гости". "Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата. И затова към днешна дата ние новата програма не я отваряме. Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверяват, защото по тях те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не. Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! Плащаме добри заплати на контролните органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно!", отсича премиерът. Агроминистърът Порожанов чинно отговаря: "Разбрано!".

Парадоксалното е, че от 2011 до началото на 2017 г., с кратко прекъсване през 2014 г., именно Порожанов бе шеф на Държавен фонд "Земеделие", чрез който са давани въпросните субсидии и който трябва да проверява дали парите се ползват по предназначение.

Пред министрите Порожанов сам признава, че за злоупотребите се знаело "от доста време" и че още от 2016 г., когато гръмнал скандал за преподавател от Пловдивския университет, построил си къща за гости за лични нужди, Еврокомисията била в течение на проблемите. По информация на "Медиапул" България дори е наказана с около 13 млн. евро санкция заради нередности. Това явно не е било достатъчен стимул за държавата да направи пълна ревизия на отпуснатите пари и да санкционира нарушителите, за да си възстанови парите. Преди дни агроминистърът призна пред Нова тв, че никой не е проверявал дали къщата, свързвана с Александър Манолев, се ползва по предназначение. "Правена е проверка при плащането от гледна точка на това как е направена инвестицията. След това не е правена проверка за ползване по предназначение", обясни Порожанов.

Субсидията за вдигане на къща за гости по програмата за селските райони е доста щедра. Има райони, където тя е до 70% от разходите за изграждане на имота, като таванът е 200 хиляди евро. За да получат парите, собствениците трябва да защитят бизнес план за привличане на туристи и да използват къщата като място за настаняване минимум 5 години.

"Ще бъдат проверени всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл мониторинговият период", зарече се министър Порожанов. Проверяващите ще прегледат изпълнен ли е бизнес планът и ако не е, ще се поиска възстановяване на цялата или част от ползваната субсидия. 

Според бившия земеделски министър в кабинета "Сакскобургготски" Мехмед Дикме основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на фонд "Земеделие". "ДФЗ допусна безогледно да се строят къщи, за които, ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че са за лично ползване, а не за обществено. Става въпрос за неспазване на подписания с фонд "Земеделие" договор, тъй като обектът не се използва по предназначение. Затова и субсидията трябва да бъде възстановена, при това с лихвите. Другият начин е държавата да прибере въпросните имоти", коментира Дикме пред Би Ти Ви. Той препоръча да се провери за връзки между бенефициентите и служители на фонда. Той смята, че НАП също много лесно е можела да установи дали през годините собствениците на къщи за гости са плащали туристически данък, осигуровки на служители и дали са отчитали обороти.

ОСТАВКА

Премиерът Борисов е наредил на министър Порожанов да поиска оставката на Иванка Багдатова- Мизова - зам.-шеф на фонд "Земеделие". Мизова, която е дългогодишен служител на ДФ "Земеделие", се оказа собственик на къща за селски туризъм, финансирана с европари. Зам.-шефката на фонда дори е обявила телефона си в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) за контакт с къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка, но Мизова вече е депозирала оставката си и тя ще бъде приета, посочва пресцентърът на фонда. 

С АПЛОМБ 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че проверките ще обхванат всички къщи за гости, като ще се прегледа и дали строителите не са използвали евросредства "не по предназначение". Районните полицейски управления пък ще проверят дали от къщите за гости са вписвали настанените лица и дали е плащан туристически данък за всеки от обектите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари