Дали джирото е действително или не, се установява пред съда

1
Съществуването на джирото трябва да се впише в книгата на акционерите, а след това промяната на собствеността
Съществуването на джирото трябва да се впише в книгата на акционерите, а след това промяната на собствеността Снимка: Канал 3

"Временното удостоверение е вид ценна книга - поименна, заповедна, която може да бъде джиросвана и в този случай приобретателят придобива същия обем права, притежавани от прехвърлителя. Дали джирото е действително или не, се установява пред съда."

Това припомни Румяна Ченалова в социалната мрежа. Ето какво точно гласи постът й:

"Временното удостоверение е вид ценна книга - поименна, заповедна, която може да бъде джиросвана и в този случай приобретателят придобива същия обем права, притежавани от прехвърлителя, вкл. членствени /В този смисъл Решение № 137 от 31.03.2005 г. на ВКС по гр.д.№ 635/2003 г., ТК, I о./.

Макар вписването по чл.185, ал.2 ТЗ да не е елемент от фактическият състав на джирото, извършването му е необходимо, за да има действие джирото по отношение на акционерното дружество и третите лица / Решение № 773 от 25.01.2008 г. на ВКС по т. д. № 406/2007 г., II о., ТК; Решение № 52 от 25.04.2013г. на ВКС по т. д. № 472/2012 г., I т. о., ТК; Определение № 1000 от 30.12.2013 г. на ВКС по т. д. № 1569/2013 г., I т. о., ТК/.

В книгата на акционерите трябва да се впише съществуването на джирото, а след това промяната на собствеността. За нов собственик може да бъде вписан само този, който е получател по джирото – т. е. Бойко Борисов.

Това вписване е задължение на съвета на директорите на дружеството и може да бъде направено по искане на стария акционер Георги Попов или на новия Бойко Борисов.

Дали джирото е действително или не - спазена ли е изискуемата форма, вкл. дали е отразено на гърба на ценната книга или на отделен лист /алонж/, който е прикрепен трайно или не към временното удостоверение, се установява пред съда."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари