Дълбоководни бактерии лекуват рак

1
Методът вече дава първите положителни резултати по време на изпитанията с доброволци
Методът вече дава първите положителни резултати по време на изпитанията с доброволци

Дълбоководни бактерии лекуват рак на простатата.

Нов способ за лечение на рака на простатата откриха учени от Великобритания, съобщава BBC.

Този метод се нарича "съдова фотодинамична терапия" (VTP), която ползва лазер и препарат, изготвен от дълбоководни бактерии. Методът вече дава първите положителни резултати по време на изпитанията с доброволци.

Разработката е дело на учените от Лондонски университетски колеж и в сътрудничество с експерти от Институт Вайцман в Израел. Методът на лечение включва вливане на светлочувствителен препарат в кръвта с последващо активиране на лазер, който унищожава туморната тъкан в простатната жлеза.

Изследователите, ръководени от Марк Ембертън, обобщават, че 49% от пациентите са демонстрирали пълна ремисия в сравнение с 13,5% в контролната група. Ембертън пояснява, че това е отличен резултат при мъжете с локализиран рак на простатата в ранен стадий, при който ракът се убива, без да се отстранява жлезата.

Радикалната терапия, която включва хирургично отстраняване или облъчване на простатата, има значителни дългосрочни странични ефекти, което води до проблеми с ерекцията през целия живот, а един от петима пациенти страда от инконтиненция (неволно изпускане). За разлика от радикалната терапия VTP осигурява само краткосрочни проблеми с ерекцията и незадържането на урина и няма никакви съществени странични ефекти.

При терапията се използва особено съединение, разработено на основата на бактерии, живеещи на дъното на океана. За да оцелеят при много малко количество слънчева светлина, тези бактерии превръщат светлината в енергия с невероятна ефективност. Именно това тяхно свойство е успешно използвано за разработката на препарата WST11, който освобождава свободните радикали.

Нели Петрова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари