Д-р Венета Миленова: Имуностимулаторите нанасят повече вреди, отколкото ползи на детския организъм

1
При злояди и често боледуващи деца могат да се включат витамини, но след препоръка от лекар, казва д-р Венета Миланова
При злояди и често боледуващи деца могат да се включат витамини, но след препоръка от лекар, казва д-р Венета Миланова Снимка: УМБАЛ "Александровска"

При злояди и често боледуващи деца могат да се включат витамини, но след препоръка от лекар, казва д-р Венета Миланова

Поредната вълна на пандемията показа, че децата също могат да бъдат сериозно засегнати от коронавируса. Близо 300 деца се заразяват с COVID-19 дневно според данните на информационния портал. Това поставя отново въпроса за устойчивостта на имунитета при най-малките. Как се развиват и укрепват защитните сили на детския организъм обяснява в интервю за OFFNews д-р Венета Миленова, специалист по педиатрия и специализант по клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“.

Имат ли имунитет новородените?

Първоначално бебетата се раждат с недоразвита имунна система, която постепенно започва да съзрява при срещата им с различни фактори от околната среда - инфекциозни, химични, физични и др. Те са защитени в първите няколко месеца от преминали през плацентата антитела от майката, срещу инфекции, към които тя е изградила имунитет. Подобни антитела се съдържат и в кърмата, поради което се препоръчва изключително кърмене поне до 6-месечна възраст.

Как да го укрепим?

Ранното започване на закалителни процедури укрепва организма откъм физичните фактори на средата. Спортът е задължителен за по-големите.

Здравословното и пълноценно хранене набавя по естествен начин всички необходими за подрастващия организъм хранителни вещества, витамини и микроелементи.

Достатъчно продължителен и качествен сън е другото условие за формиране на устойчив имунитет.

Къде грешат родителите?

Един от най-разпространените митове е, че приемът на хранителни добавки и витамини при децата може да осигури здрава имунна система. Истината е, че всички тези препарати са химично преработени субстанции и безразборното им прилагане върху крехката и развиваща се детска имунна система оказва повече вреди, отколкото ползи.

При деца, посещаващи детски колективи, които често боледуват, е добре да се уточни характерът на инфекциите – вирусни или бактериални, преди да се пристъпи към прилагане на такъв тип препарат. При злояди и често боледуващи деца може да се включат допълнително витамини.

Имуномодулатори и имуностимулатори е редно да бъдат назначавани само при показания и след проведени имунологични изследвания.

Какво още може да засили имунната система?

През есенно-зимния период закалителните процедури са в по-ограничен обем и палитрата от сезонни плодове и зеленчуци е по-оскъдна, поради което е добре да се приема профилактично витамин Д, омега 3 МК, фолиева киселина, в случай, че има регистриран лабораторно дефицит.

Качествената почивка и сън, както и избягването от стреса на ежедневието поне през уикендите, е важно условие за поддържане на здрав физически и психически организъм и респ. здрава имунна система.

Какво трябва да се избягва на всяка цена?

- пасивно тютюнопушене в детска възраст;

- прекомерна употреба на екранни устройства (мобилни телефони, таблети, лаптопи, настолни компютри, телевизори), за които е доказано, че оказват негативни ефекти върху детския мозък, върху зрителния и слухов анализатор, увреждат психиката, като водят до некачествен сън и повишени нива на стрес, раздразнителност и поведенчески аномалии;

- неглижиране на симптоми или недоизлекуване на инфекциите и бързо връщане на детето колектива;

- прибързана и безразборна употреба на имуностимулатори за сметка на по-трудно изпълнимото придържане към рационално и здравословно хранене.

Заседналият начин на живот и липсата на достатъчно двигателна активност са предпоставки за отслабване на имунитета при децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари