Д-р Светослав Дачев: Много тежко боледуват от ковид и младите хора

3
Който вярва, че вирусът е фалшив, няма как да го убедим до момента, до който, не дай боже, се разболее
Който вярва, че вирусът е фалшив, няма как да го убедим до момента, до който, не дай боже, се разболее

Д-р Светослав Дачев е роден на 23 октомври 1960 година. Завършва Математическата гимназия в Русе, а след това Медицинската академия в София. Започва работа в поликлиниката на Окръжна болница, а по-късно в детско отделение. През 1993 година взема специалност по педиатрия и постъпва в Тубдиспансера. През 2002 г. придобива и специалност „Детски белодробни болести“.

След смъртта на управителя на Тубдиспансера д-р Димитър Граматиков, д-р Дачев бе избран за шеф на диспансера, който по-късно бе преименуван на „Специализирана болница за лечение на белодробни болести „Д-р Димитър Граматиков“.

Днес д-р Дачев празнува 60-ия си юбилей. Публикуваме интервю с него, дадено пред Бряг, във връзка с проблемите, с които лекарят и управителят на лечебното заведение се сблъсква по време на пандемията.

Д-р Дачев, в Тубдиспансера е приет с коронавирус зам.-кметът Енчо Енчев. Известно е, че той за втори път дава положителен резултат за заразата. Уникален ли е с това случаят му?

- Да, не обичам да говоря лични неща, защото това граничи с лична информация, въпреки че вече има данни за случая. През юни Енчев е изкарал една инфекция, която е без клинична изява. Сега просто е с голяма пневмония, но вече е по-добре.

- Какво е състоянието на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев ?

- И той е добре, гледат сесията на Общинския съвет заедно с Енчев. ( Вчера се състоя поредното заседание на местния парламент)

- Колко болни с коронавирус са минали от началото на пандемията досега през Тубдиспансера?

- Около 115-120 души. Ние приемаме заболели с ковид с пневмония. При нас нямаме случаи само на ковид заболели. Хората, които са в добро състояние, остават вкъщи. Общо взето към три четвърти от хората на третия-четвъртия ден се подобряват, към 7-ия и 10-ия ден са съвсем добре. Другата една четвърт са проблемни.

- С какъв брой легла разполагате за лечение на тази зараза и достатъчно ли са?

- Вече имахме 19 болни и се наложи да увеличим леглата. Пуснахме молба до РЗИ и на 20 октомври получихме увеличението. Но вече имам 26 болни, и днес молим РЗИ леглата да станат 36. Повече от това не можем да увеличаваме ковид отделението, защото все пак има и други болни пациенти. Лекуваме и с туберкулоза 10-20 души, които трябва да изолираме. Входът трябва да е отделен, с отделна дезинфекция. РЗИ правят проверка да се прецени, доколко определените легла отговорят на условията за сигурност на болните, за сигурност на персонала и за сигурност на другите пациенти, които не са с ковид и казват докъде е границата.

Вчера казаха, че нашата граница е до 36 легла. Ако някакъв невероятен бум продължи и занапред, имаме друга резерва да се увеличат още малко, но това означава болницата да не работи друго. Както болниците във Враца, в Троян, в Благоевград, които нямат други пациенти, са само с ковид-пациенти.

Останалите ги изпращат във вътрешните отделения и други лекари ги лекуват, пак с консулт от пулмолозите. Те са лекари по вътрешни болести. За тях няма проблем да започнат лечение по стандартите за една пневмония. Сега сме в много голям възход на заболеваемостта - от миналата седмица, дори и днес минават 15-20 болни с позитивни тестове. 5-6 приемаме, 5-6 оставяме на лечение вкъщи, а 4-5 от тях нямат оплаквания.

- Достигат ли предела си леглата в русенските болници и дали съобщените бройки на заети легла от Областния оперативен щаб отговарят на реално заетите?

- Това не мога да го твърдя със сигурност. Знам, че в нашата болница има 26 души и днес ще изпишем двама-трима. До следобед ще влязат още двама-трима. Всеки следобед звъним в РЗИ да съобщим колко легла са заети, колко са свободни и колко са на изчакване. При това положение не съм сигурен дали бройката, която се обявява, е само за русенци или са и граждани на други области.

Аз лично предпочитам да обявяват общата бройка, защото тези хора, които са от други области, те много дълго време изкарват на наши грижи и разходи. Ако тази информация за заетите легла е само за Русенска област, значи е частична, болните просто са повече.

- Вярно ли е, че държавата плаща само 600 лева пътека за лечение на ковид-пациенти в Белодробната болница?

- Това твърдение беше вярно до 21 октомври, когато преподписахме за новата пътека. Досега Здравната каса плащаше по 760 лв., но вече са 1200 лв. Има технически формалности, които трябва да уточним с Касата, точно от кой ден това ще стане. Това е много позитивно, за да се балансират малко поне финансите, да се компенсира липсата на други пациенти и много големия разход за болните с коронавирус.

- А колко е разходът за лечение на пациент, заразен с коронавирус?

- Различно е. Ако ги лекуваме 14 дни, за консумативи и храна това са 300 лева, без да броим лекарствата, които понякога са още 300 лв., понякога са 2000 лева. Отделно 65 лв. на леглоден – 840 лв. са всъщност заплатите на персонала. Т.е. най-лекият ковид излиза 1500 лева. Заплатата на персонала, дали има човек на леглото или не, тя си върви.

Трудно е да се издържи с намален поток от болни и със скъпи пациенти. Това се случи благодарение на усилията на Калоян Копчев от Регионалната каса и важи за „Медика“, и за Бяла. Много сме благодарни на сериозната работа на лабораториите – „Здраве“ и Медицинския университет Варна, които обработват огромен брой проби. РЗИ помагат с някои предпазни средства, с лекарствата, които идват по държавната поръчка.

Болниците взаимодействат помежду си много добре до този момент. След като напълним нашите легла, болните реално отиват в друго лечебно заведение, където има място. Нашите лекари и персоналът ни са напрегнати до максимум в последните няколко месеца. И въпреки това има достатъчно лекари. Проблемът със сестрите е хроничен, защото, ако някоя се разболее или се карантинира, става страшно и за персонала, и за болните. Затова е много важно да се спазва дисциплината на обличане и дезинфекция.

- Кой заплаща защитните средства и облеклата в болницата?

- Малка помощ имаме от държавата – няколко хиляди маски, няколко хиляди чифта ръкавици, няколкостотин костюма. Разходът ни до този момент е около 120 000 лева от началото на пандемията, т.е около 20 000 лв. месечно. Получихме подарък от граждани, които ни предоставиха бронхоскоп. Общината също помага инфраструктурно, направиха перфектен ремонт на разбитите площи около болницата. Засега се справяме финансово, като цяло ограничаваме разходите, трябва да поддържаме нивото на заплатите.

- С какви медикаменти лекувате болните от коронавирус?

- Лечението е определено по препоръки на МЗ, базира се на световния опит, последните месеци и на нашия опит – университетските болници, които имат практика в анализа на заболеваемост и лечебния похват. Такива пневмонии винаги е имало, стандартът е ясен, пътят на наблюдение на влошаване или подобряване на етапите в заболяването ние ги познаваме добре. Основното са добри антибиотици, добро отводняване, борба с температурата.

Новото е изненадата, която предизвиква стартът на заболяването, финалът му, тези нелогични неща, които могат да се случат - да нямаш никакъв проблем два дни и на третия ден се вижда една огромна пневмония, която при други вируси и микроби отнема доста по-дълго време, за да се развие до степен на тежка дихателна недостатъчност.

Някои хора боледуват много тежко, а други са позитивни без да усещат никакви симптоми, тези неща са изненадващите. Това са особеностите на вируса и на взаимодействието му на организма. Придружаващите болести винаги влошават, особено тези като диабет, хипертония, онкологични, хемотологични.

Много тежко боледуват и много млади хора.

- Какво ще посъветвате русенци във връзка с коронавируса?

- По отношение на ковида съветът на всички лекари е еднакъв – внимание с контактите, дистанция и предпазни средства, елементарна хигиена. Както за всяка болест – да търсят компетентна медицинска помощ възможно най-бързо при проява на симптоми. Всеки има право за някакво обяснение на нещата. Който вярва, че вирусът е фалшив, няма как да го убедим до момента, до който, не дай боже, се разболее. Известна част от хората, които идват при нас, са такива, които не са вярвали, че съществува вирусът или, че те могат да бъдат заразени.

- Днес имате юбилей, навършвате 60 години, какво ще пожелаете на себе си?

- Да сме заедно с най-близките си хора, да сме здрави, няма какво друго да пожелаеш. Тази пандемия просто ни смъкна на земята, показа колко хубави неща има около нас, не само по света. Показа колко е важно да сме заедно и да си помагаме. Няма по-добро нещо от здравето – собственото и на най-близките хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари