Д-р Светла Христова разказа за случай от практиката си, който ще помни цял живот

7
Интервю с  началника на отделението по „Акушерство и гинекология“ в УМБАЛ „Канев“
Интервю с началника на отделението по „Акушерство и гинекология“ в УМБАЛ „Канев“ Снимка: Кадър от АГ към УМБАЛ КАНЕВ

В Деня на родилната помощ доброволците от Младежкия парламент към Общински Младежки дом – Русе решиха да отбележат празника по различен начин.

Те проведоха интервю с началника на отделението по „Акушерство и гинекология“ в УМБАЛ „Канев“ – Русе д-р Светла Христова.

Аделина Борисова, която е и един от най-новите членове на Младежкия апартамент, се срещна с д-р Христова.

Аделина: Здравейте, д-р Христова, и честит празник! Първият ми въпрос към Вас е как избрахте да работите тази професия?

Д-р Христова: Здравейте! Като студентка в Медицинския институт се записах в кръжока по акушерство и гинекология. На тази ранна възраст бременността и раждането ми изглеждаха като някакво тайнство. Изпитвах неопределимо желание да проникна в него и да бъда пряк участник.

Аделина: Фактът, че тази професия Ви е заинтригувала толкова много още в младежките години, е наистина впечатляващ. А какви са предизвикателствата, пред които се изправяте като началник на Акушеро-гинекологично отделение, и как успявате да ги преодолеете?

Д-р Христова: Предизвикателствата в нашата професия са много. Най-голямото е в ежедневната работа, която е свързана с отговорността за два живота - този на бременната и раждащата жена и на нейното очаквано с трепет дете. Решенията често трябва да се вземат бързо, защото и най-малкото забавяне може да донесе нежелани последствия.

Аделина: Като човек, който от дълги години работи тази професия, споделете коя е най-вълнуващата случка , която помните и до днес?

Д-р Христова: И до днес си спомням 2013 година. Един ден в отделението постъпи за раждане 31-годишна жена. Бъдещата майка и ние, лекарите, очаквахме три новородени. Голяма изненада за семейството и за медицинския екип беше моментът, в който вместо три, на бял свят се появиха цели четири здрави бебета.

Аделина: Ето на това се казва „Божие чудо“, а майката, родила четиризнаците, е героиня. Няма как да не Ви попитам какво е усещането да държите току-що родения живот в ръцете си?

Д-р Христова: Дори след 35 години работа, усещането да поема и да държа в ръцете си новия живот е неописуемо, все още има моменти, в които очите ми се пълнят със сълзи! Като че ли съм част от магията, част от Вселената, в която се ражда нов живот. Чувам тихото и нежно дихание на малкото човече, плачът, с който известява: „Аз вече съм тук!“

Аделина: Вие и Вашите колеги сте истински щастливци като част от това тайнство, както го нарекохте! Кажете ми, като човек с дългогодишен стаж и опит, какви съвети ще дадете на младите, които са избрали професия, свързана с появата на нов живот?

Д-р Христова: Специалността “Акушерство и гинекология” е трудна, изключително отговорна и всепоглъщаща. Тя изисква пълна и безкомпромисна отдаденост, изцежда и последните ти сили, но си заслужава! Нощите и дните, делниците и празниците се сливат, за това всеки трябва да е наясно със себе си и с това доколко може да пренебрегне личния си живот и семейството си, за да се отдаде безрезервно, честно, с душа и сърце на тази професия!

Аделина: А какво ще пожелаете на колегите си по случай професионалния Ви празник?

Д-р Христова: По случай Деня на родилната помощ, Бабинден, пожелавам на колегите си, на всички, работещи в ОАГ към УМБАЛ „Канев“ Русе, и на техните семейства много здраве, една по-хубава и по-спокойна година, която да донесе повече толерантност, мъдрост и късмет! Нека в нашата страна и в нашето отделение да поемат първата си глътка въздух повече бебчета, да се чува силен детски плач, за да има повече щастливи мами и татковци! Честит празник!

Аделина: Изказвам своите лични благодарности и тези на целия екип на Младежкия парламент, че се съгласихте да сте главното лице в този проект. Благодаря Ви за искрените и изчерпателни отговори по време на интервюто, за мен беше удоволствие! Бъдете здрава и нека отдадеността и радостта, с които работите тази професия, никога не изчезват!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари