Д-р Симидчиев: Започва нов пик на пандемията, трябва да намалим скоростта

0
По думите му хората, които се ваксинират, изграждат антитела, които може да не са достатъчни да предотвратят заболяване, но в повечето случаи предпазват от тежко заболяване
По думите му хората, които се ваксинират, изграждат антитела, които може да не са достатъчни да предотвратят заболяване, но в повечето случаи предпазват от тежко заболяване Видео: Bulgaria ON AIR

"Изглежда, че започва нов пик на пандемията"

Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в "Денят ON AIR".

"Имаме нови варианти на вируса, които започват да работят срещу относително неподготвен имунен отговор, но извън това поведението на хората е това, което позволява на вируса да се разпространява", коментира той.

По думите му ако спазваме мерките, пандемията не може да се разрази до такава степен.

"Трябва да направим всичко възможно, за да намалим скоростта на разпространение на пандемичния процес. Това включва 2 неща - мерки и ваксинация", категоричен бе пулмологът.

Той посочи Израел като пример и доказателство, че спазването на мерки и ваксинирането довеждат до резултати и пандемичният процес стихва.

"Понеже биваме обливани ежедневно с огромни количества информация, голяма част от която е разнопосочна, хората са повече объркани. Недоверието в институциите и в авторитетите води до това, че когато те са на една позиция, хората почват да слушат всичко останало и в резултат на това сме много разделени", посочи д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение и относно ваксината на AstraZeneca и това трябва ли тя да бъде прилагана на хора над 65 г.

"Факт е, че ваксината има малко по-ниска имуногенност. Факт е, че платформата като такава, е удачна, защото позволява по-достъпно и по-бързо да се направи ваксината и да се съхранява при условия, които позволяват нейното поставяне от общопрактикуващи лекари. Това не са малки предимства, независимо че има по-малка ефикасност", изтъкна пулмологът.

По думите му хората, които се ваксинират, изграждат антитела, които може да не са достатъчни да предотвратят заболяване, но в повечето случаи предпазват от тежко заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари