Д-р Панайот Диманов: Предстоят фалити на болници

0
България е една от страните в Европа с най-много частни болници, които дублират дейностите и поемат част от пациентите на държавните болници, допълни той
България е една от страните в Европа с най-много частни болници, които дублират дейностите и поемат част от пациентите на държавните болници, допълни той

Финансовото положение на болниците е тежко

"Много държавни и общински болници у нас ще изпаднат във финансов и кадрови колапс без адекватно увеличение в цените на клиничните пътеки. В подписания преди дни анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности е заложено средно увеличение от 25 процента, което е крайно недостатъчно."

Това каза в интервю за БТА директорът на областната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол д-р Панайот Диманов, който е и член на Контролния съвет на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

"Предстоят фалити на болници, тъй като при тези цени лечебните заведения няма как да осигурят договореното между синдикатите и здравното министерство 100 процента увеличение на основните заплати", прогнозира д-р Диманов. По думите му от НСОМБАЛ настояват за минимум 50 процента увеличение на клиничните пътеки.

Финансовото положение на болниците е утежнено и от растящите цени на консумативите, електроенергията и газа. „Лекарите, медицинските сестри и санитарите в болниците категорично заслужават тези заплати, просто няма откъде да дойдат парите“, коментира д-р Диманов.

Той посочи и пример с ямболската болница, където увеличението е още по-малко – средно 18 процента, тъй като лечебното заведение не работи по скъпоструващи клинични пътеки. „За да имаме такава приходна част, е необходимо през болницата годишно да преминат около 30 000 пациента, което е половината от населението на града. В национален мащаб е същото – половината население на България. Това е невъзможно“, каза още болничният директор.

Държавната болница в Ямбол има и силно завишени стопански разходи, тъй като е единствената останала областна болница от т. нар. павилионен тип в страната. Нейните отделения са разположени в 17 отделни и амортизирани сгради. „Това означава поддръжка на 17 покрива, разходи за локално отопление, тъй като липсва централно. Само за счупени врати, прозорци, брави и т. н. на месец се харчат 50 000 лева. Единственият изход за здравеопазването в Ямбол остава доизграждането на новия болничен комплекс“, отбеляза д-р Диманов.

България е една от страните в Европа с най-много частни болници, които дублират дейностите и поемат част от пациентите на държавните болници, допълни той. Според официалната статистика частните болници у нас са 37 процента, докато в останалите европейски държави са средно 7 процента. „В Ямбол има две частни болници, така е и в много други градове. Откъде да дойде този брой пациенти, който изискват от нас“, коментира д-р Диманов. Според него е крайно време да се смени статутът на областните болници и те да получават финансиране от здравното министерство, тъй като са с над 80 процента държавно участие. „Болниците уж са търговски дружества, а друг им определя цените. Този начин на финансиране и структуриране на здравната система у нас продължава вече над 20 години, но т. нар. пазарно - либерален механизъм не удовлетворява пациентите“, отбеляза директорът на ямболската болница.

Лекарите от болниците ще започнат масово да напускат, поради недостатъчното финансиране, смята още д-р Диманов. „От една страна, ако не могат да бъдат осигурени заплатите, системата ще се взриви и много колеги ще излязат на протести“, прогнозира той. Според него другата причина за масово напускане на работещите в болниците ще е гласуваното 30 процента увеличение на цените на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ с последните промени в Националния рамков договор. „При това положение няма как да се задържи един лекар да работи в болница и да дава нощни дежурства, като същите средства ще може да си осигурява с по-спокоен ритъм на работа“, посочи директорът на ямболската болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Васил
    С нетърпение чакам това да се случи. Да припомня, че на първо и трето място по декларирана годишна заплата са собственика на Медика и заместникът му! С над 1милион на калпак.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари