Д-р Аспарух Илиев: Ваксината на „Новавакс“ ще дойде и в България

0
С бустерната доза имаме защита от тежко протичане над 80%, посочи лекарят
С бустерната доза имаме защита от тежко протичане над 80%, посочи лекарят Снимка: AFP / Getty Images

С бустерната доза имаме защита от тежко протичане над 80%, посочи лекарят

Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден, отбеляза д-р Аспарух Илиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според него ваксинирането продължава да е основният елемент на борбата с вируса. Българското правителство е поръчало ваксината на „Новавакс“, тя ще дойде и в България.

При тези ваксини, които имаме, човек може да се разболее от варианта „Омикрон“, но тежкото протичане на болестта при хора с нормален имунитет при хора, които са ваксинирани, е изключено“, отбеляза лекарят, който завежда лаборатория в Берн.

С третата бустерна доза ваксина имаме една защита от тежко протичане на заболяването, която е над 80%. Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето й. Имаме данни, че вече дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока. При две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, т.е. вървим към ситуация на една тридозова ваксина“, обясни д-р Аспарух Илиев.

Той съобщи, че проучванията на „Пфайзер“ и „Модерна“ от последната седмица е, че показват, че има увеличение на така наречените Б-клетки на паметта, което означава, че ефектът от ваксините ще е доста по-дълготраен.

Според него идеалният вариант би бил да имаме дълготрайна защита от тежко протичане или да имаме ваксина, която абсолютно прекратява разпространението на заболяването.

Факт е, че „Омикрон“ протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни, посочи още лекарят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Гъдю
    https://thebulgariantimes.com/%d0%92%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d1%83%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%be%d1%80/
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари