Д-р Анна Руменова-Щерева говори за инсулта

3
При съмнения за мозъчен инсулт действайте бързо! Всяка минута има значение за спасяване на болния!
При съмнения за мозъчен инсулт действайте бързо! Всяка минута има значение за спасяване на болния!

29 октомври - Световният ден за борба с инсулта, е посветен на борбата с мозъчните инсулти, като на този ден още веднъж се напомня на населението, лекарите, извънправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

Именно затова днес д-р Анна Руменова-Щерева, началник на отделение Обща и съдова неврология на Университетска болницаКанев“, говори за инсулта и важността от профилактиката, навременната диагностика и правилното и съвременно лечение на заболяването.

Модерната процедура тромболиза може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и да сведе до минимум последствията от инсулта, ако бъде приложена до 4 часа и половина от получаването му. Тромболизата се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд.

Месечно през отделение Обща и съдова неврология преминават между 70-80 пациенти с инсулт. От началото на 2018г. до момента в отделението има само 10 случая на пациенти, на които е приложена тромболиза, тъй като тя се прилага само до 4 часа и половина от получаването на инсулта. Най-важното, на което д-р Руменова наблегна, е, че дори при най-малки съмнения за инсулт трябва да бъде потърсена медицинска помощ. За съжаление, масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“. Пациентите трябва да знаят, че инсултът е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат типичните за инсулта признаци, да се обадят на тел. 112 или да бъдат транспортирани със собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение.

Екипите на Спешно отделение на Университетска болницаКанев“ и невролозите в лечебното заведение са обучени да реагират адекватно, за да установят дали на пациента може да бъде приложена тромболиза.

Благодарение на Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе - Дунав, които дариха на УМБАЛ „Канев“ АД ехограф с доплер и електрокардиограф, болницата планира скоро профилактични прегледи с апаратурата за превенция от инсулт.

При съмнения за мозъчен инсулт действайте бързо! Всяка минута има значение за спасяване на болния!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари