Д-р Александър Мясников: Мигрената може да показва предстоящ инсулт

1
Има симптоми, които показват, че главоболието е вследствие на опасно заболяване
Има симптоми, които показват, че главоболието е вследствие на опасно заболяване

Главоболието е най-често срещаният симптом на планетата.

Малко вероятно е да има поне един човек, който никога не е имал главоболие, пише Zdrave.to.

Популярният лекар Александър Мясников разказва как да се справим с обикновено главоболие, колко болкоуспокояващи могат да се приемат на месец и какъв вид главоболие показва мозъчен тумор, аневризма или инсулт.

Александър Мясников твърди, че самият мозък не може да боли - няма нервни окончания, но връзките, фасциите (фасцията е цяла мрежа от съединителна тъкан, която се намира точно под кожата - бел.ред.), сухожилията, които са от външната страна на черепа, могат да причинят болка в случай на напрежение.

Този тип болка се среща при 80-90% от всички случаи. Тя е сравнително безопасна и се предотвратява при редовни физически упражнения (облекчаване на стреса), контрол на стреса.

Останалите 10-20% от главоболието са по-опасен тип, което може да показва патологични процеси като менингит, аневризма, инсулт, мозъчни тумори.

Опасни мигрени

Мигрените и болките в клъстера могат да показват предстоящ инсулт, така че винаги трябва да се консултирате с лекар при силна, непоносима болка.

Ако човек рядко страда от главоболие, но периодично започва да чувства остра болка, която се появява внезапно, без причина, тогава това е тревожна аларма - необходимо е да се премине през изследвания за тумор в мозъка.

Освен това има опасни симптоми, които показват, че главоболието е симптом на сериозно заболяване: неврологични симптоми (изтръпване, проблеми с говора и др.) И болка, която се засилва с кашлица.

Лекарят припомня също, че не трябва да се прекалява с обезболяващите. Максималната доза на месец е 15 таблетки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари