COVID заразява и трети път?

0
Пациенти дават положителни проби след двукратно боледуване
Пациенти дават положителни проби след двукратно боледуване

Пациенти дават положителни проби след двукратно боледуване

Коронавирусът заразява и по три пъти. За това алармират лекари в социалните мрежи, предава агенция Монитор. Оказва се, че все по-често пациенти, които двукратно са преболедували инфекцията, отново дават положителни проби.

Mиналият понеделник сутрин имах пациент с болки в гърлото, хрема и температура от уикенда – на моето предложение за тест първоначално отказа: „Докторке, карал съм ковид 2 пъти, това ми е от климатика – надухал ме е“. Знам за второто му боледуване преди месец, но настоях – симптомите му са типични за делта. Антигенният му тест беше отрицателен, но ПСР-а излезе положителен – за трети път! Не ме топли, че излязох права... Вирусът е коварен и започва щурм! Мисля, че на всеки що-годе интелигентен човек стана ясно, че вирусът повтаря и потретя ...уви“, пише във Фейсбук д-р Мариана Царкова. Друга лекарка пък споделя „Наша диализна пациентка при третото си заразяване почина“.

Щам

Повторното заразяване с COVID вече не е изключение. Още през миналата година обаче медици от различни държави предупредиха, че вече имат пациенти, при които вирусът се доказва не за втори, а за трети път. Такъв случай например бе докладван през лятото на 2020 г. в Украйна. Според учените с новия делта вариант, познат още като индийския щам на коронавируса, тези пациенти ще се увеличават. Междувременно авторитетният британски експерт проф. Андрю Полард, който е ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет, заяви, че колективният имунитет не може да бъде постигнат. „Изграждането на колективен имунитет срещу новия коронавирус е невъзможно заради разпространението на варианта Делта“, каза проф. Полард, цитиран от в. „Гардиън“.

Проблем

Проблемът е, че този вирус не е морбили. Ако 95% от населението е ваксинирано срещу морбили, тогава този вирус не може да се разпространи сред хората“, обясни експертът от Оксфорския университет пред парламентарна група по новия коронавирус. По думите му делта вариантът може да заразява хората, които са били ваксинирани. А онези, които не са, рано или късно ще се сблъскат с вируса „и не разполагаме с нищо, което да спре напълно предаването на заразата“, каза експертът. Проф. Полард отбеляза, че понастоящем няма доказателства за необходимостта от трета доза ваксина, тъй като имунната система на ваксинирано лице дори след десетилетия ще може да осигурява определена степен на защита срещу вируса въпреки намаляването на нивото на антителата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари