COVID отделенията се препълниха, в Русе натискът над болниците е сериозен

0
В Русенска област свободни са останали само една трета от предвидените легла.
В Русенска област свободни са останали само една трета от предвидените легла. Видео: NOVA

Рязък скок на починалите с COVID инфекция и нови заразени, отчитат от Единния информационен портал

"Събота и неделя приемахме по 5 човека средно на ден, докато вчера сме приели 14 човека, днес до този момент – 15”, обясни Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика”

Според данните, над 10% от пробите от последните часове са положителни, информира NOVA.

Много болници съобщават за изчерпване на леглата в COVID отделенията и липса на медицински персонал. Натискът се увеличава и към екипите на Спешна помощ. За изминалия уикенд и в понеделник медиците в столицата са се отзовали на 321 обаждания за пациенти с коронавирус, което прави по над 100 на ден. Данните на здравната инспекция показват, че свободни места в болниците в София все още има. Някои големи болници обаче вече са със запълнен капацитет. Сходна е ситуацията и в страната - бързо запълване на местата и малко лекари, които да се грижат за болните.

В столичната окръжна болница „Св. Анна” разполагат със 150 легла за COVID болни. Всички са заети.

„Всяка сутрин е все по-трудно да намираме места за нови пациенти. Налага се понякога пациентите да изкарват нощта в Спешното отделение, където се полагат същите медицински грижи за тях. Буквално е пълна болницата”, заяви говорителят на УМБАЛ „Св. Анна” Антон Луков.

Местата в интензивния сектор на лечебното заведения също са заети.

„Там имаме 10 специализирани легла и 10-те са с пациенти в тежко състояние”, обясни Луков.

Последните данни на здравната инспекция в столицата показват, че свободни са около 23% от местата в болниците. От 1 300 легла за неусложнени пациенти, незаети са 450, а в интензивните отделения от общо 210 разкрити места, свободни са останали само 48. И все пак, според експертите, ситуацията остава под контрол.

„В момента по националния план гледаме всички болници да са еднакво натоварени спрямо възможностите и  капацитета, който имат. Ако сравним миналата година по това време, нещата бяха доста по-напрегнати”, заяви д-р Мария Чорбева, директор „Медицински дейности” – СРЗИ.

В Русенска област свободни са останали само една трета от предвидените легла.

„Пълни сме на 70%, като имаме едно увеличение. Събота и неделя приемахме по 5 човека средно на ден, докато вчера сме приели 14 човека, днес до този момент – 15”, обясни Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика”.

Лекарите тук приемат не само хора с коронавирус, но и много преболедували, които са развили тежки пост-COVID усложнения. Затова призоваха здравите власти за спешно разкриване на клинична пътека и за лечение на такива случаи.

„Това е изключително притеснително. Ние още приемаме пост-COVID синдроми от предходните COVID вълни, а сега и с тази COVID вълна ще се увеличи техният брой”, смята Алисе Муртезова.

Благоевградска област също отбелязва сериозен ръст в броя заболели. COVID зони за прегледи в областта обаче има само в Петрич и Гоце Делчев. В Благоевград такава няма заради липса на специалисти.

„Успели сме да намерим една медицинска сестра към този момент. Можем да помислим и за някакви стимули за работещите там, но истината е, че към момента нямаме готово решение, което да кажа: „Да, ще се състои тази COVID зона или този триажен кабинет”, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Недостигът на персонал в Белодробната болница във Велико Търново е решен чрез стимули - заплата от 4 000 лева и безплатна квартира. Ръководството на лечебното заведение пусна обявата преди две седмици, а на нея са се отзовали 4-ма лекари, единият от които от Сърбия.

„Аз завърших миналата година и ето сега съм тук. На работа. Ситуацията с COVID си е както навсякъде. Работих и в спешното в Сърбия. Не ми е за пръв път”, заявява д-р Александър Милошев.

С новите попълнения в екипа на специализираната болница COVID леглата ще бъдат увеличени двойно - от 14 на 27.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари