COVID-19 достигна до най-високия връх в света

0
Регистрираха първи случай на заразяване в базовия лагер на Еверест
Регистрираха първи случай на заразяване в базовия лагер на Еверест Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Регистрираха първи случай на заразяване в базовия лагер на Еверест

Регистрираха първи случай на заразен с COVID-19 в базовия лагер на връх Еверест, подновявайки противоречието относно решението на Непал да отвори най-високата планина в света за алпинисти, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от агенция Фокус.

Тъй като достъпът от китайската страна на Еверест е затворен за външни алпинисти, а някои експедиционни оператори от непалска страна увеличават цените, непалското решение в разгара на глобална пандемия е подложено на внимателна оценка.

Първоначално се е смятало, че норвежкият алпинист Ерленд Нес страда от белодробен оток - състояние, свързано с височинна болест - и е евакуиран с хеликоптер в Катманду, където обаче е дал положителен тест за коронавирус. „Моята диагноза е COVID-19. Сега се справям... В болницата се грижат (за мен)“, обясни алпинистът.

Норвежкият телевизионен оператор NRK съобщи, че един шерп в неговата екип също е дал положителен тест. „Наистина се надявам никой от останалите да не се зарази... високо в планината. Невъзможно е да се евакуират хора с хеликоптер, когато са над 8000 метра“, каза Нес пред норвежката телевизия NRK. „Дишането така или иначе е затруднено на голяма надморска височина, така че всяко огнище на болест сред алпинистите представлява спешен риск за здравето

Нес добави, че е имал отрицателен тест преди да напусне Норвегия и докато е бил в Катманду и се е насочил към базовия лагер бързо, за да избегне риска от заразяване с коронавирус по пътя към планината.

Планът беше да стигнем бързо нагоре в планината, за да сме сигурни, че няма да се заразим... Нямах късмет и можех да направя повече сам, що се отнася до санитарните предпазни мерки“, призна алпинистът.

Някои западни компании отмениха офертите за своите маршрути до Еверест за тази година поради опасения относно коронавируса, но други, включително базирани в Катманду, продължиха с плановете си за сезона.

Непал задължава с карантина гостуващите алпинисти, преди да се насочат към базовия лагер на Еверест, но някои наблюдатели изразиха загриженост относно неяснотата на разпоредбите, не на последно място, защото симптомите на COVID-19 лесно могат да бъдат объркани с височинна болест – какъвто е случаят с Нес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари