Чумата по свинете оставя без препитание 40 000 души

2
В Русенско вече са спрели работа заводите за производство на фуражи, защото няма животни за изхранване
В Русенско вече са спрели работа заводите за производство на фуражи, защото няма животни за изхранване Снимка: bTV

Африканската чума по свинете (АЧС) заплашва 30-40 хил. работни места в цялата страна.

Това стана ясно от пресконференция на представители на свиневъдния сектор по проблема, предава Монитор.

Само в най-големите индустриални ферми преди разразяването на болестта са били заети над 20 хил. души, обясниха от бранша. Още около 16 хил. работни места са заплашени в сектора на кланиците. Освен това по цялата верига има риск от съкращения - и в производството на фуражи, на ветеринарни препарати, а също в месопреработвателните предприятия и други дейности.

Председателят на Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, д-р Румен Караманов обясни, че, 30% от сектора вече не работи и за цялата година производството му ще бъде с 450 000 животни по-малко. По думите му, другите браншове свързани по веригата също ще пострадат и ще се стигне до там у нас да се яде само вносно свинско месо. „Предоставяме на пазара месо с цени с 0,20-0,25 евро на килограм живо тегло по-ниски от вносното от Европа“, уточни той и припомни, че легалните свиневъди плащат данъци и за цялата им дейност има съответните документи. Караманов добави, че проблемът с АЧС не бива да се политизира и трябва да бъде обявено бедствено положение в цялата страна.

Венцислав Славов от същата асоциация припомни, че свинете от личните стопанства, които не са регистрирани и за тях няма официален ветеринарен контрол и дори без чума са били за унищожаване, защото са незаконни. „Тези ферми в задния двор са длъжни да спазват всички изисквания за животновъдството и подлежат на регистрация с индивидуална марка на всяко животно“, уточни той. „По силата на закона в задния двор може да се гледат до 5 свине за лично ползване. Забранено е да се гледат животни за разплод“, добави Славов и уточни, че голяма част от протестиращите сега срещу мерките за намаляване разпространението на АЧС са нарушили закона. Бизнесменът припомни още, че мерките срещу болестта са според международни стандарти и България е длъжна да ги изпълнява. Той информира още, че повечето заразени домашни животни са били не в стопанства за лично ползване и за клане на прасето за Коледа, а с поне 20-30 прасета и това е нелегален бизнес без спазване на никакви правила. Според него не може в някои райони на страната местната власт да прикрива нарушителите и да се пречи на изпълнението на закона.

Друг бизнесмен от асоциацията Цветан Илиев смята, че е важно да се блокира колкото се може по-бързо разпространението на тази болест. По думите му, стопаните с нелегални животни ги разнасят из цялата страна и може да ги скрият от БАБХ или от НАП, но не и от чумата.

Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите каза, че досега почти цялото свинско месо за прясна консумация у нас е било българско, защото е по-евтино и разходите за транспорта му са по-ниски.

Според Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители въвеждането на бедствено положение в цялата страна ще помогне обявените мерки срещу чумата да се реализират по-бързо. Той съобщи, че заради епидемията в Русенско вече са спрели работа заводите за производство на фуражи, защото няма животни за изхранване. Това по думите му рефлектира и върху зърнопроизводителите, които продават част от продукцията на тези предприятия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари