Чудак засели маймуни и жирафи в Родопите

4

Голям парк с екзотични животни, направени от бетон, създаде за няколко години Светозар Дишлиев на входа на маданската махала Дишлийци.

Чудатото място събира все повече почитатели, които си правят селфита на фона на невижданите в Родопите същества. 60-годишният самоук творец решил така да остави името си за поколенията.

Той е направил от бетон в естествена големина маймуна, панда, катеричка, сова, елен и жираф, като вложил десетки торби цимент. В дълговратото животно отишли най-много труд и материали. Оформил е голям надпис "Animals land" и е направил наоколо алеи с цветя и парапети от клони на бреза, пише Марица.

Светозар Дишлиев е счетоводител по професия, ала преди години решил да направи чешма за хаир. Хванал водата от извора и я прекарал до входа на махала Дишлийци, близо до къщата си. Чешмата обаче не му се видяла достатъчно атрактивна и сътворил фигура на скален орел, захапал змия. Така го осенила идеята за животните. Решил да ги вае от бетон, тъй като дървото щяло да трае едва двайсетина години.

"Още с армировката оформям фигурите и след това наслагвам или отнемам съвсем малко, за да ги дооформя. Обичам животните и затова избрах това име "Animals land", казва родопчанинът. После създал на входа на махалата от бетон родопчанка, която да посреща гостите.

"Взех една носия, за да се ориентирам. Не че не я знам, но все пак да спазя цветовете и детайлите, да е автентично. И се получи много истинска родопчанка, красива е", казва Дишлиев. За самата женска фигура не отишъл много бетон и армировка, но се наложило да копае дупка, тъй като е на склон от насип, и да слага вътре големи камъни, за да е стабилна основата, ако завалят проливни дъждове. След като го изградил, направил и близо метър висок постамент, за да стигне нивото на пътя и оттам да започва фигурата на жената. "Показах я на един колега, майстор, и той ми се възхити, че много скъпо облекло съм сложил, реши, че е истинска носия", гордее се стопанинът на парка.

Родопчанката вече е на стотици снимки във фейсбук, които правят туристите.

Тази пролет създал и една патриотична композиция - лъв, а до него плоча с картата на България и с образа на Васил Левски.

Направил и втора ваза с цветя до пътя, както и още една скамейка за туристите.

Посещението на парка е напълно безплатно за гостите. "Не мога да си позволя да пусна такса, просто ми е неудобно. Достатъчно ми е, че са ме уважили хора, идващи от много далеч специално заради атракцията, която сам съм създал. Имал съм случаи да ме питат дали се плаща, а аз им благодаря, че са дошли. Не го приемам да печеля пари от това", казва Дишлиев.

Изчислява, че не е вложил много пари през годините, защото правел всичко капка по капка и не се усещало, а и слагал отпадъчни материали в конструкциите. Само че трудът, който е вложил, е огромен.

Дишлиев работил преди в АПК, ала от години е безработен и няма стаж, за да се пенсионира. Прехранва се със земеделие и гъбарство. Има син и дъщеря и четирима внуци. "Природата ни дава необходимото да живеем. Внуците пък се радват на парка, като дойдат. Най-големият - Тони, е на 18 години, иска и той да прави животни. Ако бях насадил само цветя, щеше да е много обичайно", казва родопчанинът.

"Никой не беше чувал за махалата, въпреки че е едва на 4 км от Баните, където идват много туристи", казва кметският наместник Рамиз Касабов. Той управлява пет махали - Гарабина, Купен, Миле и Дишлийци, разположени високо над коритото на река Арда. През последните 7-8 години в нито една от тях не се е раждало бебе. Пръснатите махали преди 25 години са наброявали към 400 души, сега са общо под 100.

През 2008 година тогавашната кметица на махалите Нурие Купенова управляваше петте населени места, яхнала мотор и обикаляла по 50 км седмично. Сегашният кмет също управлява на колела махалите.

"Демографската криза се усеща в малките села, за младия човек тук няма хляб. Затова, ако има туризъм, ще има и поминък, ще си дойдат младите, че със земеделие не става", казва Дишлиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари