Човечеството е на 2 минути от Страшния съд

0
Човечеството се приближава към края на света според базирания в Чикаго „Часовник на Страшния съд”
Човечеството се приближава към края на света според базирания в Чикаго „Часовник на Страшния съд”

Човечеството се приближава към края на света според базирания в Чикаго „Часовник на Страшния съд”, който е на 2,5 мин. от полунощ.

Идеята за часовника се появява през 1947 г. Той рязко се приближава до дванадесетия час през 1953 г., когато САЩ и тогавашният Съветски съюз изпробват водородни бомби, заплашвайки живота на Земята с унищожение.

В „Бюлетин на атомните учени” се цитират тревожните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп за използването на ядрени оръжия и възгледите му за климатичните промени наред с други фактори, включително киберпрестъпленията и възхода на национализма, които допринасят за нарастването на опасността за човечеството.

Емблематичният часовник стоеше на три минути от полунощ през последните две години.

„Възходът на национализма по света, коментарите на президента Доналд Тръмп за ядрени оръжия и въпросите за климата, влошаването на глобалната сигурност, за което допринасят все по-сложните технологии и все по-голямо незачитане на мнението на учените и данните”, посочват авторите на бюлетина.

Екип от нобелови лауреати извършва проучване и анализ, за да определи къде се намира „Часовникът на Страшния съд”. А независимата неправителствена организация използва данни за оценка на глобалните заплахи, свързани с международните преговори, геополитическото напрежение и развитието на технологиите.

През 1963 г. учените преместват часовника назад на 12 мин. от 7 мин., след като лидерите на САЩ и СССР подписват Договора за частична забрана на ядрените опити, който слага край на всички атмосферни тестове на ядрени оръжия.

Стрелката се връща на седем минути от полунощ през 1968 г. когато Франция и Китай се присъединяват към надпреварата в ядреното въоръжаване и беше на 17 мин. преди полунощ през 1991 г., след края на Студената война.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари