Член на секционни комисии в Русе: Вероятността от грешки при смесено гласуване е голяма

3
Според Кристина Василева вотът трябва да е изцяло машинен, за да се избегне в максимална степен субективният фактор
Според Кристина Василева вотът трябва да е изцяло машинен, за да се избегне в максимална степен субективният фактор Видео: Кис 13

Според Кристина Василева вотът трябва да е изцяло машинен, за да се избегне в максимална степен субективният фактор

Вероятността да се допуснат грешки при смесено гласуване с машини и бюлетини е много голяма.

Това е мнението на русенката Кристина Василева, която от 2005 година участва активно в изборите в състава на секционни комисии. Според нея, вотът трябва да е изцяло машинен, за да се избегне в максимална степен субективният фактор.

Като човек с голям опит по избори, Кристина има преки наблюдения за това какво се случва при гласуване с бюлетини в края на изборния ден, предава телевизия Кис 13.

Според една от промените в Изборния кодекс, отчитането на резултата от гласуването с машина ще става само с броене на разписките, без да се вземат предвид данните на електронния носител.

Кристина обаче смята, че не може да стане разминаване в резултата на флашката и при ръчното броене. Тя счита още, че машините в много по-голяма степен отразяват реалния вот на хората.

Една от причините, която се изтъква за връщане на възможността за гласуване с бюлетини, е увеличаване на избирателната активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    3
    До 1
    Никъде в Европа не се купуват и продават гласоподаватели и изборни комисии. Никъде в Европа държавната и общинска администрация не е превзета от мафиотски партии. В никоя европейска държава не ги управлява мафията. В никоя държава от Европа прокуратурата не пази престъпниците както в България. Та в този ред на мисли, явно с машините мафията,не може да контролира, манипулира, процеса и за това сега машините са виновни.
  • 5
    2
    Bonkerz
    Мисля че на предните избори на определен брой секции или % се правеше проверка дали данните от флашката на машината съвпадат с хартиените бюлетини (като се броят) и нямаше никъде разминаване. Нека в бъдеще да броят хартийките от флашката на примерно 5 или 10 % от секциите и ако измама ще има разминаване. Не вярвам на нито 1 дума на Боко. С неговите твърдения, че уж имало измама само цели да всее раздор в другите партии да се карат, за да не могат да се обединят да съставят коалиционно правителство. Но така и обществото се разделя още повече, няма да се учудя след 20-30 години ако има гражданска война в БГ, политиците натам ни тласкат. Да разделяме БГ на северна и южна, и да се свършва, а последния останал (циганин) да гаси лампите и да закрива тая държава...
  • -4
    1
    Грозданов
    Госпожо Василева, вие член от коя политическа сила сте ? Не разбрахте ли, че това е манипулация с тези машини, защо никъде в Европа не ги използват ??? Разбира се, че е добре, да има смесена система на гласуване. Младите хора, да гласуват с техниката, а възрастните на хартия. Или на Вас ще ви е най-добре, защото много бързо ще предавате протоколите и материалите от СИК и няма да се занимавате, иначе догодина пак ще пискате, да ви вдигат възнагражденията. Няма угодия! Ето го субективния фактор!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари