Читалището в Пиперково отбелязва 90-годишен юбилей

0

Бивши и настоящи самодейци заедно с много гости от цялата страна ще отбележат в петък, 24 ноември, 90 години от основаването на читалището в Пиперково.

Девет десетилетия храмът на духовността в малкото село съхранява и популяризира българските обичаи и традиции и предава богатството на фолклора от поколение на поколение. Още от самото си основаване читалището носи името на будителя и известния възрожденски поет Петко Рачев Славейков. И в това няма нищо случайно. Авторът на „Хубава си татковино“ преминава през селото на път от Бяла за Свищов. Историята се случва в далечната 1845 година, когато Славейков замръква в Пиперково. Отначало почукал на вратата на местния свещеник, но той му отказал подслон. По късна доба влязъл в кръчмата на дядо Драган, където го нагостили и пренощувал, а на следващата сутрин поел по пътя за Свищов, за да си търси работа като даскал.  

Години по-късно, през зимата на 1927 година, младите учители и  по-будните жители на Пиперково решават да основат читалище. В самото начало то се помещавало в различни дюкяни и къщи. Както в повечето от малките населени места, идеята за създаване на театрална трупа и тук се реализира със светкавична бързина. Самодейците с ентусиазма на възрожденци разучават и представят по няколко постановки на година, които изключително много радват местното население.

И така до 1966 г., когато читалището се сдобива със собствена сграда. С бързи темпове започва да се развива и библиотеката, която трупа богат фонд от книги и периодични издания. Един от първите библиотекари е Атанас Панайотов, който полага изключителни усилия, за да популяризира библиотеката. Марин Маринов – бивш ръководител на театралния състав, който сега живее в Свищов, въпреки преклонната си възраст е заявил участието си в празника. През 1980 г. са пристроени още две помещения. Само преди броени дни министърът на труда и социалната политика Бисер Пенков откри напълно обновената сграда на читалището. По проект на „Красива България“ беше ремонтирана покривната конструкция, салонът и сцената са като нови, подменена е дограмата, електрическата и ВиК инсталацията.

През годините обаче и Пиперково не беше пощадено от съвременните тенденции. По-голямата част от жителите на селото вече са пенсионна възраст. Детски глъч се чува само през ваканциите, защото училището отдавна хлопна врати. Младите се връщат през почивните дни, за да нагледат родителите си и за да напълнят багажниците на автомобилите.

Сега само двете фолклорни групи са като стожер на българската духовност. Независимо от превратностите на времето мъжката певческа група е основана преди 75 години и не е прекъсвала дейността си. В първите години мъжете се събирали само по Коледа и обикаляли домовете в селото. По-късно започнали да изпълняват и местни народни песни. Женският фолклорен състав е с по-малка творческа история, защото е създаден само преди двадесет години. Певиците са носители на множество отличия на различни фестивали в страната. Двете групи ще бъдат в основата на празничната програма. На читалищната сцена ще се изявят танцьорите от „Луди млади“ в Ценово. Специален поздрав към юбилярите ще отправи танцовата група от село Деков, чиято ръководителка е родена в Пиперково.

„Ще отдадем заслужено признание на бившите самодейци. Подготвили сме специални грамоти и плакети, с които ще бъдат удостоени 25 души. Всеки един от тях е оставил своята частица за развитието на самодейността в селото ни. Очакваме да посрещнем гости от цялата страна“, сподели председателят на читалищното настоятелство Бисерка Апостолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари