Четвърти месец отказват да възстановят като фелдшер бащата на Хасан и Ибрахим

3
Децата чудо всеки момент може да прекъснат следването си в Берлин, заради липса на пари
Децата чудо всеки момент може да прекъснат следването си в Берлин, заради липса на пари

Вече четвърти месец филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови на поста му фелдшер бащата на децата чудо Хасан и Ибрахим.

В момента те се обучават като младши студенти във Висшата музикална академия "Ханс Айслер" в Берлин, но всеки момент може да прекъснат следването си, тъй като баща им Денис Игнатов вече четвърти месец стои без работа, пише 168 часа.

В такава критична ситуация мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса в академията и хонорарите на световноизвестни професори, които подготвят момчетата за участието им в престижния международен конкурс за пианисти "Фредерик Шопен" във Варшава тази година.

"Заминах в Германия с Хасан и Ибрахим, за да ги подкрепя - сподели бащата Денис Игнатов. - Със съпругата ми преценихме, че единствено в чужбина могат да развиват таланта си, който им е дал Господ. Съжалявам, че го казвам, но в България те не видяха развитие, тъй като ги следваше само злоба и завист. Въпреки негативите амбицията ни е да продължим да представяме страната на високо световно ниво, както винаги сме го правили. Това бе целта и затова рискувахме."

Майката и бащата напускат страната в името на децата си за една година. Решават да се върнат, когато близнаците вече започнали да се справят сами с ежедневието в Германия.

В България обаче ги очакват неприятни изненади. Докато съпругата на Игнатов - Себиле, безпроблемно била възстановена на работа като лаборант във фирма "Каолин", при него се оказало, че няма как да стане. На мястото на Денис бил назначен пенсионер, който работел допълнително на още две места.

Бащата на Хасан и Ибрахим от 14 години е медицински фелдшер във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново. Досега няма нарушения и не е наказван.

"Срещнах се с директора д-р Илиян Илиев - описва Игнатов неволите си с шефа в Шумен. - Попитах го: Защо не може да ме назначите, докато в същото време назначихте неадекватни пенсионери, а за мен, човек в активна възраст и във форма, работа няма?"

Той бе категоричен, че д-р Илиев е бил предупреден за едногодишното му отсъствие. Даже бил съгласен Денис да бъде с децата си и да им помага, докато започнат сами да се справят в чуждата страна.

"Що за логика пенсионерите да работят, а специалист като мен с четири деца (освен на пианистите Игнатов е баща на още две момичета близначки, студентки в Медицинския университет във Варна бел. ред.) ще стои безработен и ще се чуди как да издържа семейството си", анализира ситуацията бащата. Той подал молба до центъра в Шумен да бъде назначен на работа, но все още не е получил отговор.

Според него отказът на работодателя му д-р Илиев да го възстанови на работа е недопустим.

Вижда в това расизъм и национализъм, тъй като д-р Илиев е бивш депутат от "Атака".

"Това е точната терминология, не бих я заменил с друга", ядосва се Игнатов. По думите му целта на директора била - "мен да ме удари и това да рефлектира върху близнаците и тяхното развитие".

За 15 години тези деца направиха много за Шумен, за България и не заслужават подобно отношение, разсъждава бащата и посочва целта им в чужбина" - да се учат от класиците на музикалното изкуство, за да постигнат световното ниво".

Игнатов съобщи, че само за 14 месеца Хасан и Ибрахим са изнесли 22 концерта в европейски страни с акцент в програмата - изпълнения на великия Панчо Владигеров. На първия международен конкурс за млади пианисти Carl Maria von Weber показали висока класа. Хасан печели втора награда, а Ибрахим - първа. На друг престижен международен фестивал в Мюнхен 11-те награди са отново за тях. Шест за Ибрахим и 5 за Хасан. Първата година като младши студенти завършили с висок успех.

"И сега, като се върнах, в собствената ми родина да не ми дават възможност да работя - защо?", продължава Игнатов и прави извод, че отказът за него означава финансов крах, който лишава младите таланти от издръжка и развитие. Според Денис никой в Европа не обръщал внимание на факта, че децата се казват Хасан и Ибрахим. Единствените оценки били "перфектни" "невероятни" и "виртуози на клавишите".

През ноември 2014 г. близнаците акомпанираха на Крисия и спечелиха престижното второ място на конкурса "Детска Евровизия".

За да защитят баща си, двамата са изпратили писма до президента, премиера и министъра на здравеопазването, в които са изложили всички подробности случая. От Министерството на здравеопазването получили отговор, че предстои проверка, и уверение за съдействие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари