Четирима моряци от кораба "Рожен" се прибират във Варна

0
Плавателният съд пристигна в Истанбул, където екипажът ще бъде подменен и допълнен
Плавателният съд пристигна в Истанбул, където екипажът ще бъде подменен и допълнен Снимка: архив

Четирима български моряци от кораба "Рожен" се прибират във Варна

Това съобщи директорът на Параходство български морски флот кап. Александър Калчев, цитиран от БГНЕС. Плавателният съд пристигна в Истанбул, където екипажът ще бъде подменен и допълнен.

"Рожен" е един от трите кораба, които в петък отплаваха от Украйна, натоварени със зърно. Днес от украинските черноморски пристанища потегли нов конвой, а за първи път от началото на войната на украински бряг акостира чуждестранен търговски кораб. Всичко това дава надежди за възстановяването на стабилния износ на украинска продукция.

"Рожен" премина през Босфора, след като получи одобрение от Съвместния координационен център в Истанбул. Четирима българи от екипажа са слезли на турския бряг и ще се приберат във Варна късно тази вечер или утре рано сутринта, заяви за БНТ директорът на Параходство БМФ капитан Александър Калчев.

Докато "Рожен" още е в Истанбул, екипажът му ще бъде допълнен до 18 души. В града корабите, превозващи украинска продукция, преминават през проверки преди да продължат по маршрута си. "Рожен", който трябва да достави 13 хиляди тона царевица във Великобритания, е част от конвоя, който отплава от Украйна преди два дни.

Днес към Истанбул потеглиха още четири кораба - три от Черноморск и един от Одеса. Те превозват близо 170 хиляди тона зърно и хранителни продукти - олио за Италия, слънчогледово семе за Китай и царевица за Истанбул и Искендерун.

Същевременно за първи път от началото на войната в Черноморск пристигна кораб под чуждестранен флаг, който също ще бъде натоварен със зърно. Властите в Киев очакват износът на украинска продукция да се увеличи до 3 милиона тона на месец.

"Възобновихме износа по море и черноморските ни пристанища отново работят. Въпреки това е твърде рано да се правят генерални заключения. Основният риск за сигурността остава", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Папа Франциск приветства възстановяването на износа от Украйна.

"Това е знак за надежда и искрено се надявам, че следвайки този път ще бъде възможно да се сложи край на боевете и да се постигне справедлив и траен мир", допълни папа Франциск.

Първият кораб с украинско зърно напусна Одеса сутринта на 1 август. "Разони" няма да пристигне днес в Бейрут, както беше по план, съобщиха ливанските власти, без да уточнят причините.

Износът от украинските пристанища се извършва в рамките на четиристранно споразумение, подписано на 22 юли в Истанбул. Основните страни, където се реализира украинското зърно, са Египет, Индонезия, Бангладеш и Турция. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари