Четирима кандидат-депутати, сред които Борисов, се отказват от парламента

0
"Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира Цветозар Томов от ЦИК
"Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира Цветозар Томов от ЦИК Снимка: БГНЕС / Архив

ЦИК е решила да ги освободи, но с особено мнение

Централната избирателна комисия (ЦИК) е гласувала вчера вечерта и е приела, че четирима избрани за депутати могат да се откажат от местата си в Народното събрание, предаде bTV.

Сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Също и избраният за кмет на Благоевград Илко Стоянов, който е предпочел да остане градоначалник.

Уважен е отказът и на проф. Григор Горчев, избран от листата в Плевен на ГЕРБ-СДС и на кандидат-депутата от ДПС в Стара Загора Николай Колев.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е гласувал против освобождаването им от място в парламента.

Той обясни че няма да влиза в полемика с политически партии, но е изразил личното си мнение, че народните представители са избрани от българския народ и не може ЦИК да ги освобождава, а това трябва да се направи от парламента.

„Има решение на Конституционния съд от 2001 г.  Моето разбиране е, че тези хора вече са избрани за депутати и няма как да се освобождават от ЦИК. Фиктивното участие в предизборна кампания би трябвало да е морално укоримо“, коментира Томов.До неделя ЦИК трябва да обяви поименно депутатите от 46-ото Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари