Четири развенчани мита за ваксинирането на деца срещу COVID-19

0
Факти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията
Факти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията

Трябва ли да се ваксинират децата срещу COVID-19?

По-добре ли е да се разболеят и да изградят естествен имунитет, отколкото да се имунизират? Безопасни ли са те? Въпроси, които вероятно всички родители си задават. Центърът за контрол и превенция на заболяванията посочва четири от най-разпространените митове за имунизацията срещу COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11 години, предава Дарик.

Мит 1: Ваксината срещу COVID-19 за деца не е безопасна

Факт: Ваксината срещу COVID-19 за деца на възраст между 5 и 11 години са минали през щателни оценки от Федералната агенция за храните и лекарствата (FDA) и Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Ваксините срещу COVID-19 ще продължават да преминават най-интензивния мониторинг за безопасност в историята на САЩ, съобщават от Центърът за контрол на заболяванията в САЩ.

Ваксината срещу COVID-19 за деца е безопасна и ефективна. Тя е преминала строго изследване и сега е оторизирана от FDA и препоръчана от CDC за деца на възраст 5 до 11 години, след подробно тестване за безопасност върху хиляди деца. Ваксините са тествани по същия начин, както и ваксините за възрастни. В клиничните проучвания, страничните ефекти са били леки и подобни на тези, които се забелязват при пълнолетните и други ваксини, препоръчани за деца. Най-често срещаният страничен ефект са болки в ръката. Такива странични ефекти отшумяват до дни. Някои хора нямат никакви странични ефекти, а тежките странични реакции са рядкост.

Мит 2: По-безопасно е за детето ми да изгради имунитет, като се зарази с COVID-19, отколкото да изгради имунитет с ваксината.

Факт: Имунизирането на децата от 5 години нагоре е най-добрият начин да ги защитите от COVID-19.

От Центърът за контрол и превенция на заболяванията призовават, че никой не трябва да излага себе си да се зарази с коронавируса умишлено. Рискът от инфекция при децата е сходен при този на възрастните. Неваксинираните деца са по-застрашени от дълъг пост-COVID синдроми, хоспитализация, т нар. Мултисистемен възпалителен синдром и дори смърт. Ваксината на Pfizer-BioNTech е с над 90% ефективна в превенцията на заболяването в тази възрастова група.

От Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ отбелязват, че в много редки случаи ваксинацията срещу COVID-19 може да доведе до по-сериозни странични ефекти – алергична реакция, миокардит или перикардит.

Мит 3: Ваксините създават стерилност и други репродуктивни проблеми

Факт: Няма никакви данни или доказателства, че ваксините срещу COVID-19 могат да причинят проблеми с фертилността при жени или мъже.

Няма данни, че каквито и да е било ваксини, включително срещу COVID-19, могат да причинят женска или мъжка стерилност. Няма данни, че съставките на ваксината или антителата след имунизация ще причинят някакви проблеми, свързани със забременяването.

Няма и данни, че ваксината срещу COVID-19 по някакъв начин влияе на пубертета.

Дори професионални медицински организации, специализирани в областта на репродуктивното здраве, отбелязват от американската агенция.

Мит 4: Понеже децата не са сериозно застрашени от COVID-19, ваксинацията не си струва риска

Факт: Ползите от имунизацията за деца от 5 до 11 години значително надвишават познатите и потенциалните рискове

Ваксинирането на вашето дете срещу COVID-19 може да го защити от това да се зарази. Освен това, имунизацията ще предпази детето ви от тежки форми на болестта, хоспитализации или отключване на дългосрочни усложнения, свързани с протичането на коронавирусната инфекция.

Клиничните изпитания с ваксините са проведени върху десетки хиляди деца, без сериозни странични ефекти, които са рядкост.

За разлика от страничните ефекти от имунизацията, децата, които се заразяват, са в риск от това да се разболеят тежко. Към октомври 2021 година, общо 83 хиляди деца на възраст от 5 до 11 години са били настанени в болници в САЩ, има и почти 100 смъртни случая.

Всъщност, COVID-19 се нарежда в един от топ десетте причини за смърт при деца на възраст от 5 до 11 години. На всичкото отгоре, децата могат да станат жертва както на краткосрочни, така и на дългосрочни усложнения след инфекция с вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари