Честваме Неделя Кръстопоклонна

1
Покланяме се пред Кръста, за да ни въодушеви да продължим поста
Покланяме се пред Кръста, за да ни въодушеви да продължим поста

Тази неделя е третата от Великия пост - Неделя Кръстопоклонна. 

Това е един от дните, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на нашата вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен. 

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия и християните се покланят на изнесения в храма Кръст.

Кръстът се изнася пред вярващите, напомняйки им за страданията и смъртта Господни, да ги въодушеви и укрепи към продължаване на подвига на поста.

Ако Благовещението – благата, радостна вест за предстоящото рождение на Божия Син, е началото на човешкото спасение, то кръстът е неговото изпълнение. Защото чрез кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, вярват и ще вярват в Него.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра. Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят. На Кръста Исус Христос е преживял най-голямата болка и унижение, но неговата смърт е животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

Традицията за поклонение пред Кръста Господен съществува от времето на първите християни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари