Чешкият премиер се разкая за комунистическото си минало

1
Това стана на фона на многохиляден протест, състоял се на предния ден, насочен срещу милиардерът Андрей Бабиш
Това стана на фона на многохиляден протест, състоял се на предния ден, насочен срещу милиардерът Андрей Бабиш Снимка: БГНЕС

Чешкият премиер, милиардерът Андрей Бабиш, чиито позиции са отслабени от обвиненията в корупция, изрази съжаления, че в миналото е бил член на комунистическата партия, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Това стана на фона на многохиляден протест, състоял се на предния ден, насочен срещу него.

Бабиш говори на церемония в Прага по случай 30-годишнината от Нежната революция, свалила комунизма в бившата Чехословакия.

"Както сигурно знаете, бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това", изтъкна той на церемонията, на която присъстваха премиерите на Унгария, Полша и Словакия, както и председателят на германския парламент Волфганг Шойбле.

"Не бях толкова смел и ангажиран като Вацлав Хавел", призна Бабиш, припомняйки за бившия драматург дисидент и антикомунист, станал чешки президент.

"Днес съм тук в качеството ми на премиер, избран на свободни и демократични избори. Така че бих желал, поне сега, да изразя своята благодарност и смирение", допълни той, като благодари на хората, участвали в демонстрациите през 1989 година.

В събота около 250 000 души протестираха в Прага, за да поискат оставката на Бабиш, който е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Министър-председателят на Чехия обаче отхвърля тези обвинения.

Бабиш бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Днес неговото правителство на малцинството разчита на негласната подкрепа на комунистическите депутати, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари