Червен код: Мощен тайфун приближава Китай и Япония

0
Хиляди хора са предупредени да се подготвят за евакуация
Хиляди хора са предупредени да се подготвят за евакуация

Хиляди хора по крайбрежието в Шанхай са предупредени да се подготвят за евакуация.

М ощният тайфунЛекима” приближава Китай и Япония и китайската метеорологична служба обяви червен код за опасност. В момента „Лекима” вилнее в Тайван с ветрове над 190 км/ч и се очаква в събота да достигне източната китайска провинция Чжъцзян, информира Би Би Си (BBC).

В региона са разположени аварийни екипи, които да ръководят работата по подпомагане на нуждаещите се, съобщи китайското министерсво на извънредните ситуации. Хиляди хора по крайбрежието в Шанхай са предупредени да се подготвят за евакуация.

Очаква се бурните ветрове да започнат да се усещат в мегаполиса още от тази вечер и да продължат до неделя. Евакуирани са 16 000 души.

Предупреждения за наводнения са издадени за източните участъци на река Яндзъ и Жълт река, които ще останат в сила до сряда. Провинциите Джансу и Шандонг също са нащрек. Круизни лайнери бяха призовани да забавят пристигането си в Шанхай, а някои влакови услуги са спрени за уикенда. Пекин също отмени някои влакове, които се пътуват към и от делтата на Яндзъ.

В момента „Лекима” е един от двата тайфуна в западната част на Тихия океан. На изток тайфуна Кроса разпространява обилен дъжд над Северните Мариански острови и Гуам. Той се движи на северозапад и може да удари Япония през следващата седмица.

Лекима”, който е деветия тайфун досега тази година, се превърна в супер тайфун късно в сряда. Той мина на север от Тайван в петък, което доведе до отмяна на полети и затваряне училища и офиси. Електрозахранването беше прекъснато за над 40 000 домове и високоскоростната железопътна услуга на острова беше прекратена северно от град Тайчунг, съобщават местните медии.

Огромната буря дойде ден, след като източен Тайван беше разтърсен от земетресение с магнитуд от 6 по Рихтер.

Лекима” освен това донесе пороен дъжд и силни ветрове в югозападната част на Япония в петък, прекъсвайки електрозахранването на около 14 000 домове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари