Черен пушек от комините на ТЕЦ Русе

4
Почти няма орган или система в човешкия организъм, който да не се уврежда от въздушното замърсяване и то може да причини освен белодробни заболявания, също сърдечни заболявания, инсулт, диабет
Почти няма орган или система в човешкия организъм, който да не се уврежда от въздушното замърсяване и то може да причини освен белодробни заболявания, също сърдечни заболявания, инсулт, диабет Видео: Фейсбук, Иван Белчев

За черен пушек от комините на ТЕЦ Русе алармира русенецът Иван Белчев

Той е заснел видео във вчерашния ден, в което ясно се вижда как от комините на Топлофикация в Русе излиза гъст черен пушек. Според екоактивистът Иван Белчев задимяването е продължило около 30 минути. 

Когато можем да видим въздуха, това говори за замърсяване поне 4 - 5 пъти над нормата и това е притеснително. Почти няма орган или система в човешкия организъм, който да не се уврежда от въздушното замърсяване и то може да причини освен белодробни заболявания, също сърдечни заболявания, инсулт, диабет, репродуктивни проблеми, алергии.

Мръсният въздух променя дори начина, по който функционира нашият мозък, казва в интервю за Mediapool д-р Александър Симидчиев, който е пулмолог и председател на сдружението “Въздух за здраве“ , чиято кауза е да фокусира общественото внимание върху здравните последици от замърсяването на въздуха.

Най-едрите частици попадат в носа и оттам предизвикват хронична хрема, синузит и т.н.

По-дребните частици могат да стигнат до гласните връзки и да предизвикат дразнене в гърлото, промяна на гласа. Още по-малките частици навлизат още по-дълбоко навътре в белия дроб и предизвикват т.нар. хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или алергията на белия дроб – астма.

А най-фините частици, които достигат до алвеолите, преминават през тях, навлизат в кръвта и предизвикват увреждания както на кръвоносните съдове, така и на сърцето. Това е т.нар. исхемична болест на сърцето, могат да предизвикат мозъчен инсулт, диабет, нарушение в репродуктивната система.

Т.е почти няма орган или система, който да не се уврежда от въздушното замърсяване, разказва д-р Симидчиев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    пластмаса
    Гори се пластмаса и всякакви боклуци. Това е ежедневно!
  • 9
    5
    Асен
    За теца не знам - не се вижда от нас, ама от комшията и от автосервиза всеки ден излиза само черен пушек и смърди гадно и прането цялото е в сажди.
  • 11
    4
    112
    Разберете русенци ,че Ковачки е неконтролируем ! Плаща на всички ,без изключение ! Никой в Държавата, а камо ли в Русе даго контролира . Област, община, РИОСВ - всичко си топи човката а отровния пушек си излиза от комините на ТЕЦ а !
  • 11
    3
    русенец
    Сефте. А белият пушек не е ли притеснителен? Защото това не е пушек от газ, а от горене на боклуци. Крайно време е някой да контролира ТЕЦ-а с какво гориво работи, защото той НЯМА инсталация за изгаряне на отпадъци.
  • 2
    2
    Гражданин
    Затова Русе обезлюдява със страшна сила. По данни от 2005 градът е бил 75 000. Според официалните данни намалява с поне 4000 на година....Въпросът е колко русенци са останали да живеят в обгазеното Русе ?! Някой да разполага с реални данни...По центъра в делничен ден не можеш да видиш жив човек по улиците.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари