Чарът на Черна гора

0

Чарът на Черна гора.

Малката държава в югоизточна Европа има площ от само 14 000 кв.км.

Но пък ако се разпъне, ще стане най-голямата в Европа, се шегуват местните, пише Дойче Веле. Макар да е малка, тя предлага изключително природно разнообразие, с което привлича туристите като магнит. Затова е най-добре да я посетите още сега - преди да са го сторили другите!

  • Заливът на Котор

    Повечето туристи се насочват към адриатическото крайбрежие в южната част на страната. Там безспорно най-красив е заливът на Котор - навлизащ на 30 км дълбоко в сушата, той векове наред предлага на местните жители защита от пирати и завоеватели. Днес е под закрилата на Юнеско и е посещаван редовно от круизните кораби. Стръмните планини се спускат почти до брега - изключително впечатляващи кулиси.

  • Църкви и манастири

    От бароковия град Пераст в залива се пътува с ферибот до изкуствено създадения остров Дева Мария от скалите с едноименната църква. Островът е създаден чрез натрупването на пренесени с лодките камъни около една малка скала в морето. Вътрешността на православната моряшка църква е много пищна и се случва и до днес някой капитан да се отбие да остави дарение - за да има попътен вятър.

  • Курортът Будва

    Балканската Ибиса - така наричат град Будва. Зад историческия център на града се шири плажът, където купонът не спира. Но Будва, един от най-старите градове в Адриатика, има и по-спокойни кътчета - например това пред градската стена. През лятото старият град се превръща в сцена: по време на ежегодния театрален фестивал се играе по улиците и площадите, представленията са на множество езици.

  • Луксозният остров Свети Стефан

    Който може да си го позволи, ще отседне в петзвездния хотел-остров Свети Стефан. Обичайните му посетители са знаменитости и политици: Силвестър Сталоун, Клаудия Шифер, навремето е идвал и бившият германски канцлер Вили Бранд. От 50-те години насам целият остров е луксозен хотел от веригата Aman Resorts. Който няма достатъчно пари да пренощува на острова, може поне да му се полюбува от разстояние.

  • Планината Дурмитор на север

    Черна гора е малка и това е много удобно за тези, които искат да я разгледат. От крайбрежието на юг са само три часа път до северните райони. Там е разположена планината Дурмитор: с дълбоки смърчови гори, благоуханни зелени ливади, сурови скалисти плата и високи върхове над 2 000 метра. Масивът Дурмитор е част от резерват и принадлежи към световното културно наследство на Юнеско.

  • Каньонът на река Тара

    Река Тара тече през националния парк Дурмитор. Тя се вие из дълбок каньон, смятан за най-дълбокия в Европа с максималната си дълбочина от 1 300 метра. В света само Големият каньон в САЩ е по-дълбок. Балканският му конкурент е любимо място за снимки. Река Тара предлага възможности за рафтинг и за зиплайн - плъзгане по въже от една точка до друга високо над земята.

  • Резерватът Биоградска гора

    Където и да се намирате в Черна гора, все ще сте в близост до някой резерват - те са пет на територията на страната. Националният парк Биоградска гора в източната част включва една от малкото останали праисторически гори в Европа. В центъра на гората е глетчерното езеро Биоград, с вековни дървета по бреговете. Посетителите могат да преминат по мост над блатистите местности в района.

  • Шкодренското езеро

    Погледнато отгоре, Шкодренското езеро напомня на пейзажите от времената на динозаврите. Това е най-голямото езеро на Балканите, намира се южно от черногорската столица Подгорица. Големи части от него са заблатени и недостъпни - райско място за птиците, от които в района живеят над 270 вида. Туристите с удоволствие разглеждат старите рибарски селца, правят екскурзии и турове с колело или каяк.

  • Хубаво вино

    Близо до Шкодренското езеро се намира най-големият лозаро-винарски масив в Черна гора. Климатът е едновременно субконтинентален и средиземноморски, респективно - идеален за лозарството. Когато температурите достигнат 40 градуса през лятото, студеното бяло вино е най-подходящо. Вината на Черна гора са известни в цял свят, най-голямата част от тях обаче се изпиват още в самата страна.

  • Вкусна храна

  • Колкото разнообразни са ландшафтът и културните влияния в страната, толкова богата е и черногорската кухня. От планината идват овчето и козето сирене, а от морето и езерата - риба, която се яде из цялата страна. Традиционните местни ястия с месо и колбаси се сервират с пресни салати, а някои от сладкишите и десертите напомнят на сладостите от Ориента.

Източник: Дойче Веле
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари