Бяла спретната къщурка - от Барселона до "Артекс"

0
Каруцата се обърна, обаче премиерът все още се държи - стиска здраво с две ръце и още не се е изсулил от нея, защото се надява, че отвън приятелска ръка ще я повдигне и изправи
Каруцата се обърна, обаче премиерът все още се държи - стиска здраво с две ръце и още не се е изсулил от нея, защото се надява, че отвън приятелска ръка ще я повдигне и изправи Снимка: БГНЕС

Очакваше се къщата в Барселона да свали този злополучен кабинет, а то къде по-малки жилищни площи обърнаха политическата каруца.

При това не луксозни имения, не хасиенди, не снимани от въздуха палати, а апартаменти в софийски блокове. Вярно, лъскави блокове, с големи тераси и ВИП асансьори, ама блокове. Дали след 100-200 години управлението на ГЕРБ ще се запомни с нещо друго, освен че е падало все предсрочно, като третия път - заради алчността на хората във властта да се обзаведат бляскаво като крезове с цената на измама?

Каруцата се обърна, обаче премиерът все още се държи - стиска здраво с две ръце и още не се е изсулил от нея, защото се надява, че отвън приятелска ръка ще я повдигне и изправи, пише Светлана Георгиева във вестник "Сега". За крачолите му висят и някои верни слуги с надеждата, че и те ще бъдат спасени и няма да изпаднат. Не бива твърде много да се надяват - той ще ги изтръска като бълхи, за да не го завлекат​ и него в канавката. А и приятелска ръка няма откъде да се очаква, напротив: коалиционният партньор откри приятелски огън по ГЕРБ

Замесените в скандала с апартаментите, купени на фиктивно ниски цени, вече се множат на всеки кръгъл час. Един след друг във водовъртежа попаднаха депутати, министри, шефовете на антикорупционната комисия. Ако журналистическите разследвания продължат, сигурно хората във властта, купили жилища със симулативна сделка и укриване на данъци, ще станат лавина. Само че министърът на финансите - и той с огромен имотен проблем, се прави на ударен, вместо скоростно да съобщава с лихвите данъците, с които обществото е било ощетено.

Изправени сме пред абсурдна ситуация. Закононарушенията на самозабравилите се във властта се множат, а няма кой да ги накаже, както те ни заявиха най-нахално в прав текст. Прави са, освен избирателите, на чиито данъци се крепи тази власт, друг няма. Всички държавни органи, които получават публични ресурси, за да охраняват демокрацията и да наказват нарушителите и престъпниците, не изпълняват задълженията си. Всички те са въвлечени в търговията с влияние, оплетени са в зависимости и са емблема на корупцията.

Това не е нещо ново под слънцето, а най-банална авторитарна власт, установена в България още през 1944 г. През 30-те години на прехода към демокрация нищо не се промени освен персоните, които владеят обществените блага и злоупотребяват с властта си. Време е насмукалите се като кърлежи политици и държавни служители да паднат, нищо че вероятно след тях в общественото тяло ще се впият следващите. Това е диалектиката, откакто свят светува. Въпросът вече не е дали, а кога. 

Време е за разчистване на натрупаните престъпления през последните 10 години. Премиерът Бойко Борисов заяви, че в ГЕРБ били създали „стандарт: когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдието, зам.-министър на енергетиката, зам.-министър на спорта, се подава оставка". Редно е да даде личен пример, защото той е господарят на вече оплелите се в лъжи и измами, на него целуват ръка. А и вече не му останаха хора нито за депутати, нито за министри, нито за борци с корупцията - нищо че някои от тях минаха метър. Номерата с отпуските не минават и след Цецка Цачева и Цветан Цветанов трябва да се изниже цялата кохорта новодомци (и за Вежди Рашидов се отнася).

Това правителство неизбежно ще си отиде заради наглата шуробаджанащина и липсата на независим орган, който да я пресече

Антикорупционната комисия беше създадена, за да я охранява и да не допуска косъм да падне от близките на властта. Сега, когато обширните тераси и евтини апартаментчета компрометираха хората по върховете на този орган, е ясно как и с каква цел е бил формиран той. Затова ръководството му трябва незабавно да бъде проверено с подхода, който самото то наложи - да го нагазят хора с маски, да бъде тормозено и разкарвано като панаирджийска мечка, да бъде накарано да изрови касовите си бележки от детските си години, да се наложат възбрани на всичките му имоти - за назидание на всички бъдещи наглеци, които си позволят да злоупотребяват с власт и да накърняват обществения интерес. 

Краят на това правителство е на дневен ред и заради изскачащите доказателства за изнудването на бизнеса, довело до разцвет само на тези фирми, които са склонни да дават систематично подкупи на властта: апартаменти, суджуци и всякакви други услуги. На председателя на ГЕРБ се пада отговорността за всички корумпета, израснали под крилото му. И няма нужда от етюди, че уж спира строежи на небостъргачи, което изобщо не му е работа. Нито от имитация на принципност и демонстрация на мускули. Всичко е кристално ясно. 

Време е гражданите да осъзнаят, че докато данъчните им наглеят с предупреждения да внимават в картинката и да декларират всичките си доходи, хората по високите етажи на властта се обогатяват незаконно най-безогледно. И няма данъчни за тях, нито прокурори, които да ги закарат на съд. А апартаментите им са само върхът на айсберга. 

Оставката е единственият изход, защото това управление сключи престъпни задкулисни сделки с мутрите, които държат България в желязната си хватка вече над две десетилетия. Благодарение на престъпния им паритет умря надеждата за независима съдебна власт, а прокуратурата е най-големият провал. Тя всъщност е адвокатура на силните на деня и е враг на все още слабото ни, но все пак жилаво гражданско общество. И да не забравяме, че ръководителят й в момента беше избран въпреки разкрития за симулативните му сделки и сбърканите му нотариални актове.

Но как би могло да е друго при тази власт? Затова сега тя най-нагло си преправя актовете, данъчните оценки и ще си разменя мафиотски услуги, докато не си избърше всичките лекета. Ако й дадем тази възможност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари