БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

0
До тогава имаме мандат да продължим разговорите и да ги разширим с другите две партии, обяви Корнелия Нинова
До тогава имаме мандат да продължим разговорите и да ги разширим с другите две партии, обяви Корнелия Нинова Видео: БСТВ

До тогава имаме мандат да продължим разговорите и да ги разширим с другите две партии, обяви Корнелия Нинова

"Национален съвет на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях и след като „Има такъв народ“ представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети. Тогава ще съберем отново Националния съвет и ще дадем окончателното си мнение и позиция. До тогава имаме мандат да продължим разговорите и да ги разширим с другите две партии."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В контактната група за преговори с ИТН влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Тя посочи, че от „БСП за България“ ще положат усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент.

В разширен състав на парламентарната група Националният съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“ с 120 гласа „за“ и един „против“, без „въздържали се“ взехме няколко решения. Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Нашата цел е парламентът и правителството да довършват пълното разграждане на досегашния модел на управление. Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство. Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите и политика за младите и работещите хора. Вторият приоритет е здравеопазването, реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани. Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е бора с корупцията и качествена съдебна реформа. Петият – възстановяване на икономиката“, каза още Нинова.

Има две теми според решението на Националния съвет, които ние не приемаме от това, което е заявено досега или се коментира. Едната е налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не трябва да става за сметка на българския национален интерес и българската история“, посочи тя.

Националният съвет реши следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“. Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Възложихме на Изпълнителното бюро да излъчим експертни групи , които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ“, допълни лидерът на БСП.

Тя поясни, че е решено разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари