Броят на автомобилите в страната сериозно намалява

1
Явно увеличението на колите по улиците в големите градове до голяма степен се дължи на миграцията на населението към тях
Явно увеличението на колите по улиците в големите градове до голяма степен се дължи на миграцията на населението към тях Снимка: Канал 3

За пет години и половина регистрираните леки автомобили у нас намаляват с 4,8%

Броят на автомобилите в страната сериозно намалява. За пет години и половина регистрираните леки коли у нас намаляват с 4,8% и към 1 юни достигат 2,768 млн. броя, сочат данните на Евростат и МВР, съобщава "Труд".

Явно увеличението на колите по улиците в големите градове до голяма степен се дължи на миграцията на населението към тях. Докато в по-малките ситуацията е различна.

Сред страните от ЕС има само три, в които има спад в броя на регистрираните леки коли през периода от 2013 г. до 2017 г., сочат обявените вчера данни на Евростат.

Освен България, това са Франция със спад от 2,6%, и Литва, където намалението е с 25%. Но намалението в Литва се дължи на това, че всички коли без технически преглед или без застраховка “Гражданска отговорност” през 2014 г. бяха дерегистрирани.

България изостава и по брой на автомобилите спрямо населението. На първо място по този показател в ЕС е Люксембург, където на 1000 жители има 670 леки коли. На второ място е Италия с 625 автомобила на 1000 жители. Други страни с висок процент на моторизация са Финландия (617 автомобила), Малта (613 автомобила) и Кипър (609 автомобила).

България влиза в петте страни от ЕС с най-малко леки коли спрямо населението. У нас има около 390 коли на 1000 жители. По-зле са само в Хърватия, Латвия, Унгария и Румъния. Като северната ни съседка е на последно място само с 261 коли на 1000 жители.

В ЕС нарастват колите с алтернативни горива (включително хибриди). През 2017 г. най-голям дял на алтернативните горива при регистрираните нови коли се наблюдава в Полша (8,7%) и Италия (8,2%).

Делът на колите с алтернативно гориво зависи от различни стимули, които предлагат правителствата като например данъчни облекчения, субсидии или специфични привилегии, като например достъп до ленти за градския транспорт, безплатен паркинг и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари