Брокерите на имоти влизат в публичен регистър

0
Платформата е доброволна, но се подготвя да стане задължителна
Платформата е доброволна, но се подготвя да стане задължителна

Платформата е доброволна, но се подготвя да стане задължителна

През 2020 г. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) създаде електронен Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти. В платформата до този момент са се включили над 300 фирми и професионалисти от бранша, които присъстват със своя опит, мисия, визия и бизнес модел, както и с информация за образованието, професионалните квалификации, специализации, сертификати на брокерите и агентите. Справката в Регистъра е безплатна за гражданите, съобщиха от сдружението, предаде БТА.

Професионалният регистър дава допълнителна защита на потребителите, като чрез него те могат да изберат посредник при сделката с недвижими имоти, който гарантирано присъства на пазара, както и да се запознаят с наличната информация за него. Това намалява риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни фирми, твърдят експертите.

Професионалният регистър е поредната стъпка към регулация на бранша на услугите при сделки с недвижими имоти, която цели изчистване на нелоялните играчи от пазара и гарантиране на по-високо качество на предоставяната услуга, коментират от НСНИ. Платформата за момента е доброволна, но полага основата за бъдещия задължителен регистър, който ще бъде част от създаването на Камара на брокерите.

Клиентите на услуги при сделки с недвижими имоти, които се доверяват на случайни обяви на посредници в интернет, могат да пострадат финансово заради неправилно взети решения, коментират от сдружението. Сред най-нелоялните практики се регистрират такива на взето и невърнато капаро, депозит, изчезнали посредници, които нямат офиси и други.

От НСНИ изтъкват, че професионалният регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти предизвиква все по-голям интерес, не само от страна на фирмите в бранша, но и от страна на потребителите и напомнят, че подобни регистри съществуват в почти всички сродни браншове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари