Британският парламент за трети път отхвърли споразумението за Брекзит

0
Тереза Мей заяви, че няма да има време да се избегне т.нар. "твърд Brexit"
Тереза Мей заяви, че няма да има време да се избегне т.нар. "твърд Brexit"

Британският парламент отхвърли за трети път договорената от премиера Тереза Мей сделка за условията по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз (ЕС), съобщава Франс прес, предаде БНР.

Това отваря път за по-дълго отлагане на самия Брекзит или за евентуалното осъществяване на катастрофалния сценарий за излизане от ЕС без сделка след две седмици (на 12-и април), каквото беше условието, което преди дни постави Европейската комисия.

Камарата на общините отхвърли сделката с 344 гласа срещу 286 гласа в подкрепа.

По-рано председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че това е ново предложение в съответствие с неговото решение, че няма да позволи трети „вот по същество“ по същия документ, който вече два пъти бе отхвърлен в парламента.

Председателят на Долната камара на парламента Андреа Ледсъм поясни, че Европейският съвет може да се съгласи с удължаването на член 50 за отлагане на Брекзит до 22-ри май само ако споразумението за излизане бъде одобрено до 23.00 часа на 29-и март. При одобрение няма да се стигне до ратифициране от парламента на пакета, защото по закона за Брекзит това може да стане само след „вот по същество“ и по двете части на сделката – споразумението за излизане и политическата декларация. Въпреки това много депутати, особено от опозицията, реагираха гневно на предложението за гласуване и поставиха под въпрос законността му.

На днешния 29-и март, който първоначално беше определен като дата за Брекзит, евродепутатът Найджъл Фарадж организира протест в подкрепа на излизането на Великобритания от Евросъюза.

От своя страна кметът на Лондон Садик Хан планира автобусна обиколка, по време на която ще бъдат давани съвети във връзка с Брекзит на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари