Бригадите за български студенти в САЩ се запазват

0
Всяка година поне 5 000 студенти работят в щатите, като изкарват най-малко 4 000 долара само за броени месеци
Всяка година поне 5 000 студенти работят в щатите, като изкарват най-малко 4 000 долара само за броени месеци

Българските студенти ще продължават да имат възможността да пътуват на студентска бригада в САЩ.

Комисията по бюджет към Сената на САЩ одобри текст, с който гарантира запазването на програмите за културен обмен за студенти, известни у нас като „Work and Travel /WAT/“, съобщава "Монитор", позовавайки се на компанията за образование в чужбина „Интеграл“.

Решението бе взето след появили се публикации в американската преса за намеренията на администрацията на президента Доналд Тръмп да ограничи издаването на визи за студенти по програмата, като част от мигрантската политика на Белия дом. Студентските бригади оказват положително въздействие върху американския туристически бизнес и дипломация, се казва в част от мотивите за решението.

Комисията по бюджет одобри отпусканите до момента 634 млн. долара годишно за обменните програми, както и допълнителен бюджет от 349 млн. долара за 2018 г., с което сумата става най-високата, отпускана до момента.

В резултат на взетото решение, „Интеграл“ ще стартира приема на документи и записване по програмата на българските студенти за лято 2018 година. На международното изложение “Световно образование” в столичния хотел „Балкан“ на 30 септември и 1 октомври ще бъдат представени и първите работни оферти, както и реализирани записвания на най-ниските цени по програмата. Стойността на участието в програмата е в размер на около 630 щ.д.

По данни на Интеграл всяка година по програмата пътуват между 5 000 и 5 500 български студенти на възраст между 18 и 28 години. Участниците могат да избират между работа в хотели, курорти, ресторанти, магазини, увеселителни паркове, басейни, национални паркове и различни туристически обекти. Заплащането по програмата е между $7.25 и $15/час в зависимост от работната оферта при работна седмица от 30 до 40 часа. Средната сума, която студентите изкарват за едно лято, е между 4 000 и 6 500 долара, а при работа на повече от едно работно място размерът на възнаграждението може да достигне между 10 000 и 12 000 долара.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари