Бразилският щам заразява повторно 60% от преболедувалите

0
Израел въвежда проследяваща гривна за COVID-19
Израел въвежда проследяваща гривна за COVID-19 Снимка: Shutterstock/Savanevich Viktar

Израел въвежда проследяваща гривна за COVID-19

Откритият неотдавна бразилски щам на Covid-19 може да причини реинфекция при до 61% от хората, които вече са преболедували от коронавирус, показва ново проучване. Изследванията върху варианта P1 сред хората, живеещи в бразилския град Манауш, са идентифицирали потенциално високи нива на реинфекция и показват, че вариантът е по-трансмисивен от оригиналния щам на Covid-19, пише БГНЕС.

Кръвните проби от това последно проучване на институции като Империал колид в Лондон, Оксфордския университет и Университета в Сао Пауло, показват, че над 67% от хората в Манауш предполагаемо са имали коронавирус до октомври 2020 г. Градът претърпя нова огромна вълна от инфекции в началото на тази година. Установено е, че вариантът P1 е между 1,4 и 2,2 пъти по-преносим от всеки друг щам в Манауш и също така е установено, че реинфектира между 25 и 61 души с изграден имунитет от предишна коронавирусна инфекция. Д-р Нуно Фария, изследовател по вирусна еволюция в Империал Колидж, каза, че са необходими повече изследвания на моделите, които могат да се появят в други страни, за да се определи как най-добре да се предпазим от него. „Това е период, в който трябва да бъдем оптимисти за бъдещето. Колкото повече знаем за вируса, толкова повече сме в състояние да се предпазим от него и мисля, че няма убедителни доказателства, които да предполагат, че сегашните ваксини няма да работят срещу P1", коментира той.

Досега бразилският щам е открит в 25 страни.

- Израел иска да купи още 36 милиона дози ваксини срещу COVID-19, три пъти колкото вече закупения брой, в случай че по-късно през годината се наложи повторно ваксиниране, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Нетаняху направи ваксинационната програма на Израел най-бързата в света и изтъкна личната си роля за осигуряването на достатъчно дози, един от най-важните аргументи в кампанията му за изборите на 23 март.

Учени не изключиха възможността за справяне с вариантите на коронавируса да е нужно редовно реимунизиране. В контекста на предстоящите избори Нетаняху сподели в Туитър изказване на водещ представител на неговата партия "Ликуд" хората да се обърнат към "доказаното лидерство" на министър-председателя, за да бъдат осигурени "милиони" нови дози за в бъдеще.

"Работим по осигуряването на още 36 милиона допълнителни ваксини за гражданите на Израел", заяви Нетаняху. "Никой не знае колко трае (имунитетът) от тези ваксини, с които разполагаме. Трябва да сме готови за най-лошия сценарий. А той е да се налага да ваксинираме хората на половин година." Това би означавало цели 36 млн. дози през следващата една година, ако се наложи на всички 9 млн. израелци да бъдат поставяни по две дози на всеки шест месеца, каза той.

Дотук над половината израелско население е получило първа доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", а на около 3,4 млн. е поставена и втората.

Същевременно израелските граждани, които се прибират от чужбина, получиха възможност да си спестят карантината в хотел. Те могат да носят гривна за проследяване, която ще известява властите, ако не спазват задължителния период на изолация.

Пилотният проект започна със 100 такива гривни, които бяха налични на летище "Бен Гурион".

- Междувременно Световната здравна организация отчете тревожна тенденция за покачването на броя на новите случаи на заразени с коронавирус. Това се случва за първи път от 7 седмици.

Генералният директор на организацията призова отделните страни да не разхлабват ограниченията заради коронавируса и предупреди, че той ще започне да се разпространява с нова сила, ако му позволим. "Това е разочароващо, но не и изненадващо. Работим, за да разберем по-добре причините за това увеличение на заразяването. Някои от тях се дължат на разхлабването на ограниченията, на продължаващото предаване на новите варианти и на отпускането при хората. Ваксините ще помогнат да се спасят животи, но ако страните разчитат само на ваксините – те правят грешка", посочи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

- Строгите ограничителни мерки в област Атика, Гърция не дават очакваните резултати, констатират лекарите. Covid отделенията в болниците са на границите на възможностите, a премиерът Кириакос Мицотакис изрази готовност за удължаване на ограничителните мерки до 16 март, предаде БНР.

Под забрана остава събирането на хора във връзка с предстоящите църковни празници. В условията на локдаун през изминалия месец заразените с вируса са се увеличили със 128% по данни на здравното министерство. От съюза на търговците в Атина информират, че всяка втора търговска фирма е пред фалит и собствениците им не възнамеряват да отворят търговските обекти. Настояват за освобождаване от задължения.

Правителството в Гърция обмисля постепенно отваряне на търговията на дребно към края на март, но с позволено пазаруване за гражданите един път на ден с определено време и с изпращане на телефонно съобщение. Епидемиологичната обстановка не позволява дори да се коментира засега отваряне на ресторанти, кафенета и барове, заявиха пред медиите министри.

Предполага се, че вероятно отваряне на ресторантите ще бъде позволено през май, след Великден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари