Борят затлъстяването сред русенските деца с излети

0
Включват 2 400 ученици  в инициатива, при която ще има ходене, бягане, каране на велосипед и други
Включват 2 400 ученици в инициатива, при която ще има ходене, бягане, каране на велосипед и други

Статистическите данни сочат увеличаващите се тенденции към затлъстяване, наднормено тегло и заседнал живот сред подрастващите.

В България редовно спортуващите са едва 3%, което ни нарежда на последно място в ЕС. Затлъстяването масово настъпва и сред децата на Русе.

Това мотивира СТПД „Академик“ да се включи в разрешаването на проблема с организиране на широкомащабната инициатива „Периметър ЗДРАВЕ“, насочена основно към децата, учениците, техните родители и учители. Целта е формиране на навици за системно спортуване и излетуване в парковете и околностите на Русе.

Инициативата предвижда изминаване на 110, 80 или 60 км обща дължина (периметър) с ходене, бягане, велосипед, лодка или ски в не по-малко от 6 отделни прояви/маршрути в периода ноември 2017 – октомври 2018 година.

Дължините 80 и 60 км са за децата и учениците, родени след 2003 и съответно 2006 година.

Децата и учениците ще участват под ръководството на учител, родител или придружител. Студенти и други лица над 18 г. ще участват групово, семейно или индивидуално. За дейностите катерене, фитнес и др. 1 час занимание ще се признава за 4 км.

Част от километрите следва да са изминати в 3 (или в повече от 3) от общо 12 предварително обявени регламентирани общодостъпни прояви /маршрути) на инициативата.

При изпълнението на проекта неговият екип ще търси съдействие от Студентския съвет при Русенския университет, Регионалното управление на образованието - Русе, отделите „Образование, младежки дейности и спорт“ и „Обществено здраве“ на Община Русе и партньорство с училищните ръководства, ученическите парламенти, студентски комисии, Сдружение „ВелоРусе“, кметствата и читалищата в околните селища, с фирмите за спортна екипировка Дими Байк ЕООД и САКСО ООД и др.

Регистрирането на участниците и на изминатите километри ще става на сайта на инициативата.

Съвместно с училищните здравни кабинети, с експерти от факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ и членове на клуб „Здраве“ на Русенския университет, ще се осъществи мониторинг на наднорменото тегло на 180 ученици от 6 училища, участващи в инициативата.

Очаква се да бъдат обхванати 2400 ученици от основни и средни училища и 2 професионални гимназии, 400 студенти и 150 други граждани на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари