Борят смъртността по русенските пътища с флаери

0

16 души загубиха живота си по пътищата в Русенско тази година, а други 261 са били ранени

Стартира Европейската седмица на мобилността.

Точно 1301 флаера с призив към водачите на моторни превозни средства да спазват правилата за движение бяха разпространени за последните 24 часа сред влизащите в страната през гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе. В акцията се включи и заместник областният управител Синан Хебибов. „Нека дадем шанс на разума и да бъдем толерантни на пътя. Агресията и желанието за демонстриране на сила са напълно излишни, те не водят до нищо друго, освен до опасност за живота и здравето на участниците в движението. Вярвам, че ще проявим разсъдък.“, коментира Хебибов.

Инициативата е на Областна администрация – Русе, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Областната дирекция на МВР. Флаери получиха и дори велосипедисти, идващи от Франция. Събитието е планирано като част от дните за пътна безопасност и Европейска седмица на мобилността, която ще се проведе в цяла Европа в периода от 16-и до 22-и септември. Посланието, изписано на флаерите, е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ и освен на български език то беше преведено на още десет езика, а именно английски, френски, немски, испански, румънски, турски, гръцки, украински, руски, както и на хърватски. Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи.

По данни на Областната дирекция на МВР от януари тази година до днес са се случили 211 пътнотранспортни произшествия в региона, като ранените са 261, а загиналите 16. Най-много катастрофи са се случили в община Русе – 151, които са довели до 188 ранени и 9 загинали. Най-малко произшествия са регистрирани в Две могили – три със също толкова ранени. На второ място в черната статистика по брой катастрофи е Бяла – 22 с един загинал и 25 ранени. След Русе по брой убити на пътя са Иваново с четири души и Сливо поле с двама. В останалите общини няма загинали в пътни инциденти от януари насам. Колкото до ранените след Русе най-много те са в Бяла – 25.

Сред най-честите причини за катастрофа се оказват несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция. Не са редки и случаите при блъскане на пешеходец, удар между два автомобила или в дърво, както и преобръщане на превозното средство. Най-много катастрофи в областта са случили през месец юли – 40 с двама загинали и 44 ранени. Най-много смъртни случаи има пък през юни и август – по четири. През август е имало и най-много ранени – 46. Като ден от седмицата най-често катастрофи се случват във вторник, а най-рядко в неделя. Най-рисковият часови диапазон е между 16.00 и 17.00 часа. Тогава стават близо 11% от произшествията. Що се отнася до метеорологичните условия най-сериозното предизвикателство пред шофьорите се оказват дъждът и облачното време. Интересен е и фактът, че близо 75% от катастрофите се случват денем. Най-много произшествия има на пътя между Русе и Бяла. От началото на годината там са случили 65 катастрофи с 26 ранени, а шестима души са загубили живота си. На трасето между Русе – Тутракан катастрофите са 21, с 12 ранени и двама убити. Един човек е загубил живота си и на пътния участък между Русе и Кубрат.

И тази година Областна администрация Русе е сред партньорите на кампанията на ROADPOL, известна допреди като проект EDWARD. На територията на Република България тя се осъществи благодарение на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „Национална полиция“ и по-точно Отдел „Пътна полиция“, както и на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари