Борисов: Рискът заради новия щам е огромен, само за учениците ще направим компромис

0
Новият щам се пренася изключително бързо, подчерта премиерът
Новият щам се пренася изключително бързо, подчерта премиерът Снимка: БГНЕС

Новият щам се пренася изключително бързо

 

"Оптимизмът, който имаме, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се разви със страшна сила в редица страни, въпреки пълния локдаун, който има. Този щам се пренася изключително бързо. Броят на заразените и починалите се качва рязко. Компромисът, който можем да направим, е свързан единствено с образователната система. По определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат присъствени занятия."

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който отново се появи изненадващо на пресконференцията на НОЩ и прекъсна изказването на председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов, предаде репортер на БГНЕС.

Ако до 31 януари, вървим с тези темпове, ще намалее броят на заразените и починалите. Радостно е, че над 8000 лекари и медицински сестри се върнаха към своята дейност, след като преболедуваха, продължи Борисов и добави, че е обсъждал решенията с министрите и членовете на щаба в диалог под формата на спор.

От засегнатите 30 хиляди ресторанти и нощни заведения, само 6300 са подали заявления за помощи, отбеляза Борисов.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване, за радост Коледна и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1 до 4 клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно, продължи Борисов и каза, че ситуацията ще се наблюдава всеки ден, а днес ще чуе и мнението на европейските лидери.

Ние засега сме като оазис по отношение на мерките. Рискът, ако ги отпуснем, може да доведе до голяма заболеваемост и да не може да ги овладеем, заяви още премиерът.

Много по-дисциплинирани държави, въпреки стриктното спазване на мерките, имат много по-голям ръст на заразени. Ние в България щадим психическото здраве, каза Борисов и подчерта, че на ресторант човек не може да отиде, но ако е на хотел – може. Всичко останало работи в пълния си обем, каза още той.

Така че спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. допълнително, нови нотификации от Брюксел, добави Борисов и добави, че ако ресторантьорският бранш реши да протестира – това е тяхно решение.

Спасяваме хора, но нямаме повишаване на БВП. Голямо предимство на България е, че заводите продължават да работят. За това продължаваме да имаме най-ниският дефицит и външен дълг, подчерта още премиерът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари