Борисов пусна кръв в ГЕРБ, но лечението продължава

0
Утре строява партийния батальон за първи път след местния вот
Утре строява партийния батальон за първи път след местния вот Снимка: БГНЕС

ГЕРБ прескочи капана на местните избори, но от партията ще продължат да си отиват хората, които лесно си сменят походката от престоя във властта. Това е най-натрапчивият извод след емоциите около приключилия вот.

На пръв поглед и според сухите числа ГЕРБ отново е големият победител, печелейки столицата, най-големите градове Пловдив, Варна, Бургас и общо 17 от всички областни центрове. Като брой общински съветници партията пак е №1 със солиден аванс пред БСП, че даже и с 80 повече като бройка спрямо 4 години назад.

В ГЕРБ обаче няма радост от резултата. Въпреки че само преди месец партията изглеждаше на ръба на пропастта, а анализатори с червена закваска вече пишеха опорни точки как падането на София и Пловдив слага началото на края на хегемонията на партията, пише Васко Вълчев в Traffic News.

Това не се случи, въпреки отнесените няколко шамара, особено болезнени в Русе и Благоевград.

Борисов обаче видимо беше повече гневен, отколкото щастлив в нощта след балотажа. При това причината изобщо не са опонентите на политическото поле.

Социалистите излязоха от будната кома и след пълната нула от 2015 г. сега имат 4 областни града, на които не могат да се нарадват. 4:17, без дори да броим София, обаче е резултат, който говори достатъчно.

Градската десница отхапа осем районни кмета в столицата, но извън София е почти незабележима. ДПС си взе Кърджали по традиция, но плановете да овладее малките общини в Смолянско и да пробие в Северозапада не се случиха в желания мащаб.

За мижавото представяне на патриотичните формации няма нужда от разбор, защото те се водят съюзници на ГЕРБ в държавното управление.

Бъдещата заплаха Слави Трифонов пък засега бере ядове с техниката и мухите в кварталното студио на новата му телевизия.

От коментарите след вота на Борисов също стана ясно, че той не се притеснява от външните опоненти. За него най-голяма заплаха за партията му е това, което се случва вътре в нея. Лидерът на ГЕРБ е убеден, че започналото след Апартаментгейт прочистване трябва да продължи, независимо от щетите.

От партията трябва да си отидат всички, които са се изкушили да се облажат прекалено много и явно от престоя във властта. Операцията може да се нарече „Анти-Цветанов”, защото натиреният бивш втори човек в партията стана символ на всички недолюбвани от Борисов като поведение видни гербери. А вицът за сменената походка на клетата хиена след краткия й и неуспешен опит да измести лъва в горското царство вече влезе в партийния фолклор.

Борисов отдавна показа, че интуицията му работи най-добре, когато е най-напечено. Затова за него загубите на местния вот са очаквани и планирани, нещо като курбан на Задушница, която се падна точно в съботата преди балотажа, в името на оцеляването на партията.

"Хората ни оставиха първа политическа сила. Наказаха тези, които не са се държали прилично", изтълкува резултата от вота Борисов. И нагледно обясни какво проваля партията му:

„Как ГЕРБ да спечели в Благоевград, след като Камбитов ми играе ръченица с пари на челото. За Благоевград ме е яд, там няма нещо ненаправено“. И продължи: "Загубихме точно в тези градове, където структурите са се превърнали в дерибеи".

Обясни и какво е горчивото лекарство:” Сега ще направим промени. По-добре за партията е да се очисти, да си направи изводите и да се обнови.“

В този ред на мисли Пловдив и Русе се оказаха добрият и лошият пример за последствията от стратегията за пречистване на Борисов. Под тепетата премиерът изтика на заден план изкаралия два мандата като кмет Иван Тотев, срещу когото имаше ропот заради еднолично управление, залагайки на досегашния областен управител Здравко Димитров. И ГЕРБ спечели кметския пост далеч по-убедително и лесно, отколкото през 2011 и 2015 г., когато Славчо Атанасов за малко не надви Тотев. Управляващата партия взе и шестте районни кметства, което затвърди успеха.

В Русе Борисов приложи същия сценарий: извади от играта изкаралия два мандата кмет Пламен Стоилов и пусна вместо него школската директорка Диана Иванова, която трябваше да се превърне в местната Фандъкова. Резултатът обаче беше катастрофален. Червеният депутат Пенчо Милков спечели балотажа с 60.53% и близо 12 хиляди гласа аванс. Местната структура на ГЕРБ пък откровено бойкотира спуснатата с натиск отгоре кандидатка, гласувайки само за общинската листа.

Изводът е, че рокадите могат да доведат както до голяма победа, така и до тежка загуба. Както се знае лекарството може да се окаже отрова, зависи от дозата.

В крайна сметка Борисов настоя, че прочистването продължава. И още утре ще строи батальона с местните партийни шефове и новоизбраните кметове. Националната среща на ГЕРБ обещава да бъде тежко изпитание за структурите, където вотът беше загубен. Там със сигурност ще хвърчат глави. В Русе местният лидер Росен Даскалов даже побърза сам да си предложи оставката.

В нощта след балотажа Борисов хвърли бомбата, че обмисля да въведе лимит от най-много три мандата за кметовете на ГЕРБ. Това е доста шокираща новина за партийния елит, който е пълен с многомандатници. Начело с Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров, които са и в Изпълнителната комисия на партията.

Ако идеята се осъществи, Борисов ще си отвори нова голяма грижа. Ще трябва да търси качествени хора за нови лица на партията и да внимава с тези, които праща в запаса. А именно човешкият материал се оказва най-голям дефицит у нас. Не случайно лидерът на ГЕРБ предупреди своя нов съперник и дебютант на политическата сцена Слави Трифонов, че пропадането му ще започне когато посочи кои са хората, на които ще заложи в своята партия.

Затова играта с кадрите се очертава да бъде най-голямото предизвикателство за Бойко Борисов до следващите парламентарни избори. Да изчисти лошите в партията и да ги замени с по-свестни. Трудна мисия, защото обичайно тези, които стават, не искат, а тези, които искат, пък не стават.

Другата грижа на Борисов си остава битката с цветановщината в партията му. Защото чаканият нов политически проект на бившия втори в ГЕРБ едва ли ще го превърне в сериозен фактор, ако изобщо се случи. Съмишлениците му в партията обаче останаха и много от тях продължават да са на възлови позиции, а някои току що записаха и убедителни победи като кметове.

За тях новата стратегия на Борисов за чести рокади на хората във властта не е много приемлива и изкушението да се опълчат на лидера е голямо. Защото другият голям извод от завършилите местни избори е, че старите кметове в повечето случаи бият убедително новите кандидати. Дори, когато са арестанти като новия стар кмет на Несебър Николай Димитров.

Засега е ясно само, че пускането на кръв в ГЕРБ ще продължи. Как ще се отрази това на лечението на партийния организъм ще видим след две години. До тогава със сигурност никой в ГЕРБ няма да върти кючеци с пура в уста и 50 лева на челото, няма да си поръчва частен асансьор и ще внимава много да не си промени походката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари